Andreas Jonsson, Fossilgasfällan och Jennie Nyberg, Fossilgasfällan
Andreas Jonsson, Fossilgasfällan och Jennie Nyberg, Fossilgasfällan

Miljöpartiet – sätt stopp för fossilgasen nu

Med satsningen på ökad import av fossilgas är vi på väg att låsa in oss i ett nytt fossilberoende. Förbjud import av fossilgas, skriver Andreas Jonsson och Jennie Nyberg, Fossilgasfällan.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Klimatansvar, 31/1

Klimatminister Isabella Lövin (MP) tillsammans med kommunpolitikerna Ulf Kamne (MP), Helena Nordin (MP) och Elisabeth Undén (MP), skriver att det är hög tid att Sverige tar ansvar för den klimatpåverkan som vi och vår livsstil skapar – även utanför våra landsgränser. Detta krav på att Sverige ska ta sitt globala ansvar är både välkommet och viktigt. Även om debattörerna lyfter fram flera förslag på hur Miljöpartiet tycker att detta ska omsättas i praktiken är det en sak som de har missat helt: att det just nu byggs ut för ökad import av fossilgas i Sverige.

ANNONS

Störst utsläpp utomlands

Problemet med fossilgas är just det som Miljöpartiet säger sig vilja åtgärda, att utsläppen av växthusgaser minskar i Sverige men ökar på andra platser i världen. De största utsläppen från fossilgas sker inte vid själva förbränningen utan vid utvinning och transport av gasen. När alla utsläpp vid hantering och förbränning av fossilgas vägs ihop är klimatpåverkan från fossilgas minst lika stor som från kol och olja, och kan vara upp till tre gånger större! Stora delar av dessa utsläpp sker alltså utanför Sveriges gränser, men är ett direkt resultat av vår ökade konsumtion av fossilgas.

I Göteborg har första spadtaget tagits i bygget av en terminal för flytande fossilgas, och på flera andra platser i Sverige planeras liknande terminaler. Detta händer just nu i Sverige, och Miljöpartiet kan nu i regeringsposition sätta press för att tillsammans med Socialdemokraterna ta sitt klimatansvar – för som Miljöpartiet precis gått till val på: klimatkrisen är nu och måste åtgärdas nu. Här är en snabb två-stegsguide till hur ni kan göra det:

1. Regeringen kan neka koncession (tillstånd) för projektet GO4LNG (fossilgasterminalen i Göteborgs hamn). Över 600 personer har mejlat regeringen med detta krav.

2. Förbjud import av fossilgas till Sverige – ett upprop som på bara ett par veckor samlat över 3 700 namnunderskrifter.

ANNONS

Många som oroas

Vi är många klimatengagerade och oroade människor i Sverige som just nu ser hur landet är på väg att låsa in oss i ett nytt fossilt beroende när vi snabbast möjligt måste ställa om till förnyelsebar energi. På söndag kommer flera av oss att samlas på Järntorget för att kräva att regeringen stoppar terminalen i Göteborg och att ni tar krafttag för att se till att stoppa utbyggnaden av fossilgas och inte flytta utsläppen till andra platser i världen!

Andreas Jonsson

Fossilgasfällan

Jennie Nyberg

Fossilgasfällan

ANNONS