Andrea Pettersson, Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen i Göteborg
Andrea Pettersson, Havsnätverket Väst, Naturskyddsföreningen i Göteborg

Miljön måste upp i valrörelsen

Miljöfrågorna får inte sopas under mattan inför valet den 9 september. Kräv svar från partierna hur vi ska få bort plasten och mikroplasten som förgiftar våra hav och oss själva, skriver Andrea Pettersson, Naturskyddsföreningen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Ända sedan de första satellitbilderna av vår planet kunde fotograferas har jorden kallats för ‘’Den blå planeten’’ eftersom våra blåa världshav dominerar jordens yta. Vetenskapen säger att livet på jorden skall ha börjat i haven och detta är förutsättningen för att liv kan finnas på vår planet.

Cirka 70 procent av jordens yta är vatten och ur en miljöaspekt är haven en av våra viktigaste grundpelare för en välmående planet. Denna respekt för haven och hela planeten tycks ha försvunnit hos oss människor.

Under havsytan gömmer sig ett enormt ekosystem med en artrikedom som är bortom den allmänna människans vetskap. Miljontals arter och organismer med specifika uppgifter upprätthåller ett välmående hav, från små plankton som utgör basen i näringskedjan till de stora blåvalarna, alla lika viktiga. Just nu håller vi på att förstöra all balans i havslivet, inte minst genom överfiske och utsläpp av farliga gifter men också med en stor del genom nedskräpningen med plast.

ANNONS

Varje år dumpas 150 000–500 000 ton plast, varav cirka 70 000–130 000 ton mikroplast bara i Europas hav. Knappt en tredjedel av detta återvinns. År 2050 lär det finnas mer plast i haven än fisk om vi fortsätter som nu.

En fjärdedel av all fisk i haven har plast i magen och 83 procent av världens dricksvatten har spår av plast i sig. Denna plast innehåller diverse föroreningar och bekämpningsmedel, ftalater och andra farliga ämnen som har biologiskt farliga effekter på människokroppen och kan orsaka bland annat leverskador eller hormonstörningar.

Insatser behövs på politisk nivå

Informationen om dessa miljontals ton plast som flyter omkring i våra vatten kan ge en känsla av hopplöshet inför hur vi ska kunna lösa detta problem, inte minst på individnivå. Självklart behövs insatser på politisk nivå för att verkligen lösa problemet, men det finns mycket man som enskild person kan göra. Det finns massor av böcker och artiklar man kan läsa om problemet med plast, det finns massor med dokumentärer på internet som man kan kolla på och det finns massor med information på bland annat Naturskyddsföreningens och Världsnaturfondens hemsidor.

Miljöfrågor är fortfarande ett känsligt ämne för många partier. Men såhär strax innan ett val kan det vara läge att visa våra politiker att vi faktiskt bryr oss. Mejla, ställ frågor, ifrågasätt och sätt press.

ANNONS

Andrea Pettersson

Havsnätverket Väst

Naturskyddsföreningen i Göteborg

ANNONS