Mer rödgrön byråkrati stjälper föreningarna

Är det som de rödgröna hävdar att "tänka nytt" genom att öka pappersarbetet och skapa administrativt kaos som gör att flera föreningar inte kan få ut sina bidrag? För oss låter det snarare som att tänka fel, skriver Alliansens i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Döende föreningsliv, 27/2 och 1/3

Flera föreningar går på knäna och riskerar att gå under på grund av det ökade administrativa röran. Ändå visar Staffan Lindström (S), vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, i sin replik på en skrämmande nonchalans när han vägrar att lyssna på föreningslivet.

I stället tar han till floskler som att det är ”viktigt att tänka nytt” för att försvara att de rödgröna ökar administrationen och tvingar föreningarna att lägga in personnummer på alla sina medlemmar i ett datasystem som har klappat ihop.

Är det att tänka nytt att öka pappersarbetet, och att skapa administrativt kaos som gör att flera föreningar inte kan få ut sina bidrag? För oss låter det snarare som att tänka fel.

ANNONS

Inte förankrat

Anledningen till kraven på personnummer och det ökade krånglet är att de rödgröna har beslutat att föreningarna ska få mer pengar utifrån hur många bidragsgodkända medlemmar man har från de mest socioekonomiskt utsatta områdena. Enligt Staffan Lindström är detta en viktig satsning på föreningslivet i dessa områden.

Men frågan är om Staffan Lindström ens har frågat föreningarna om de håller med honom.

Exempelvis har Angereds Boxning Club förlorat sitt aktivitetsbidrag då föreningen inte har lämnat in barnens personnummer, bland annat eftersom flera av dem har hemlig identitet. På grund av de rödgrönas beslut riskerar klubben även att förlora sitt anläggningsstöd och inte längre ses en bidragsberättigad förening.

Är detta de rödgrönas lösning för att hjälpa föreningslivet i socioekonomiskt utsatta områden?

Vi satsar på alla föreningar

De rödgrönas upplägg slår dessutom mot mindre ekonomiskt bemedlade människor som råkar bo i områden som anses vara ekonomiskt välmående, och mot föreningar i områden som inte är ekonomiskt utsatta. Det är därför som Alliansen vill öka det lokala aktivitetsstödet med nästan 50 procent jämfört med de rödgröna, och på så sätt satsa på alla föreningar.

Vi tycker att det är märkligt att idrotts- och föreningsnämndens ordförande Bettan Andersson (V) väljer att ducka kritiken helt. Det visar ännu en gång på ett svagt ansvarstagande för de föreningar som i dag känner en mycket stor oro för sin framtid.

ANNONS

Våga erkänn att det blivit fel och gör rätt. Föreningarnas bästa måste gå före prestigen.

David Lega (KD)

oppositionsråd och andre vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden

Anders Svensson (M)

ledamot idrotts- och föreningsnämnden

Ann-Sofie Lagerstedt (L)

ledamot idrotts- och föreningsnämnden

Emmyly Bönfors (C)

ersättare idrotts- och föreningsnämnden

ANNONS