Det är ett sorgligt faktum att hamburgerjätten McDonalds, som nyligen lanserade en vegansk barnmeny, tar mer ansvar i köttfrågan än Sveriges nytillträdda rödgröna regering, skriver Jonas Paulsson.
Det är ett sorgligt faktum att hamburgerjätten McDonalds, som nyligen lanserade en vegansk barnmeny, tar mer ansvar i köttfrågan än Sveriges nytillträdda rödgröna regering, skriver Jonas Paulsson.

McDonalds bättre än nya regeringen i köttfrågan

Regeringsförklaringen blev en besvikelse för oss som hoppats på att den nya regeringen skulle bryta mot kött- och jordbruksindustrin, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

ANNONS

Tyvärr var besvikelsen väntad eftersom livsmedelsstrategin från 2017 ligger fast. I livsmedelsstrategin som stöddes av alla partier står det klart och tydligt på sidan 52 att ”Lönsamheten i animalieproduktionen behöver höjas bland annat genom ökad produktivitet för att möjliggöra ökad produktion”. Med extra stort typsnitt för att ingen ska kunna undgå det.

Den fruktansvärda torkan som drabbade norra halvklotet i somras har inte påverkat regeringens inställning till den djurindustri som dominerar svenskt jordbruk. Ett kraftfull ”bondepaket” ska nu tas fram för att stärka svensk livsmedelsproduktion.

Kastar goda skattepengar efter dåliga

I stället för vegosatsningar ska produktionen av ekologiska livsmedel öka. Regeringen har tydligen missat att Chalmersforskaren Stefan Wirsenius nyligen visade att ekologiskt jordbruk har större klimatpåverkan än konventionellt svenskt jordbruk. Dessutom är eko bara ett sätt att grönmåla djurindustrin då 90 procent av den ekologiska skörden blir djurfoder. Regeringens strategi går i korthet ut på att kasta goda skattepengar efter dåliga.

ANNONS

Överdriven köttkonsumtion, som andra miljökriser, behöver politiska lösningar. Tyvärr står dessa inte att finna i måndagens regeringsförklaring.

Nyligen publicerade Lancet Medical Journal en studie som kräver dramatiska förändringar i livsmedelsproduktionen och den mänskliga kosten, för att undvika ”katastrofala skador på planeten”. Studien anger målen för en daglig diet för att ”placera konsumtionen inom planetens gränser”. De inkluderar en minskning av konsumtionen av rött kött med mer än 50 procent och en fördubbling av intaget av nötter, frukter, grönsaker och baljväxter.

Andra har krävt att ännu mer drastiska förändringar av mänsklig kost ska göras.

En annan studie, publicerad i oktober i tidskriften Nature, uppskattade att köttförbrukningen skulle behöva sänkas med 90 procent för att undvika ohållbar global uppvärmning, avskogning och vattenbrist.

Kräver politiska lösningar

Överdriven köttkonsumtion, som andra miljökriser, behöver politiska lösningar. Tyvärr står dessa politiska lösningar inte att finna i måndagens regeringsförklaring. Det är ett sorgligt faktum att hamburgerjätten McDonalds, som nyligen lanserade en vegansk barnmeny, tar mer ansvar i köttfrågan än Sveriges nytillträdda rödgröna regering.

Med den här livsmedelspolitiken har vi all anledning att frukta kommande torkor för regeringen vägrar envetet att ta sitt ansvar.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS