Den liberala vägen är inte att ha moraliska pekpinnar och mästrande säga till befolkningen att vi politiker vet bättre. Individer ska få ta medvetna beslut om vad de vill göra med sina kroppar och sina liv. Social ingenjörskonst är inget liberaler ska hålla på med, skriver debattörerna.
Den liberala vägen är inte att ha moraliska pekpinnar och mästrande säga till befolkningen att vi politiker vet bättre. Individer ska få ta medvetna beslut om vad de vill göra med sina kroppar och sina liv. Social ingenjörskonst är inget liberaler ska hålla på med, skriver debattörerna. Bild: Johansen, Erik

Mästrande pekpinnar om läskdrickande är inte liberalt, Centern

Går det att samarbeta med Socialdemokraterna utan att kopiera deras dåliga politik? Kanske, men Centerpartiet är på väg att utvecklas till en billig light-version av S. Partiet blev nyligen det första i riksdagen att ta ställning för en särskild läskskatt. Med folkhälsoargument som murbräcka river de ner den centerpartistiska liberalismen sten för sten, skriver Christofer Heimbrand och Elin Oskarsson, Liberala studenter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I början av veckan presenterade Centerpartiet ett förslag om en svensk läskskatt. Med den nya sockerskatten, för det är vad det är, vill de från politiskt håll styra människors beteenden i en viss riktning. Att införa en paternalistisk skatt inkräktar inte bara på individens frihet, utan är också dumt och höjer det redan höga skattetrycket i Sverige.

Centerpartiet hänvisar till ökad fetma som skäl för att motivera den nya skatten. För det första är det inte klarlagt att sockerskatt skulle minska fetman. Det är möjligt att en sockerskatt på läsk gör att intaget av socker från just läskedrycker minskar, men det behöver inte betyda att det totala intaget av socker blir lägre. För det andra är det inte upp till oss folkvalda att genom politisk styrning utradera alla ogynsamma vanor. Det borde vara självklart för ett liberalt parti som Centerpartiet att skatter inte kan lösa alla problem man skådar.

ANNONS

Marginell effekt

Att införa en skatt på läsk eller socker är inget nytt påfund. I Norge, Finland och inte minst Danmark har en sockerskatt tidigare införts. Lärdomarna från reformerna har dock varit att effekten har som bäst varit marginell. I Danmark fungerade skatten till och med så dåligt att man valde att avskaffa den. I Storbritannien ökar barnfetman fortfarande, trots att en sockerskatt har införts.

Vidare visar erfarenheten från Danmark och Norge att sockerskatten drev en ökad gränshandel. Människor tog sig helt enkelt över gränsen för att köpa läsk och godis. Ska vi svenskar behöva göra samma sak för att handla till fredagsmyset?

Sockerskatt fungerar helt enkelt inte. En av anledningarna till att Danmark avskaffade skatten var att den slog hårdast mot låginkomsttagare, vilket också bekräftas av forskning på området. Låginkomsttagare skulle proportionellt betala en större del av sin inkomst för den här skatten än andra. Centerpartiets läskskatt skulle alltså vara tuffast för de med lägst inkomster. Möjligheten att unna sig en läsk någon gång ibland kan bli en klassfråga.

Det är upp till varje vuxen individ att själv välja hur den lever sitt liv.

Centerpartiet missar målet och offrar liberalismen på köpet. Det liberala svaret borde vara att grundproblemet är ett ickeproblem. Det behöver inte vara ett problem att folk vare sig äter socker, eller gör onyttiga eller rent av dåliga val. Det är upp till varje vuxen individ att själv välja hur den lever sitt liv. Utöver det bör skattesystemet utformas med så lite byråkratiskt trassel som möjligt, och på ett sätt att det ger spelregler för en dynamisk och växande marknadsekonomi, inte särlösningar för att lösa enskilda gruppers problem.

ANNONS

Den liberala vägen är inte att ha moraliska pekpinnar och mästrande säga till befolkningen att vi politiker vet bättre. Individer ska få ta medvetna beslut om vad de vill göra med sina kroppar och sina liv. Social ingenjörskonst är inget liberaler ska hålla på med.

Efter tre år av samarbete liknar Centerpartiet mer och mer den moraliserande socialdemokrati man säger sig vilja bekämpa. Var är de frihetliga förslagen? Det verkar som den liberala motorn har avstannat och ersatts med en light-version av S. Centerpartiets sockerskatt lämnar en bitter eftersmak.

Christofer Heimbrand, Ordförande Liberala Studenter

Elin Oskarsson, Andre vice ordförande, Liberala Studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS