Marknadshyror vore förödande för Göteborg

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Hyrorna Göteborg, 16/12 och 28/12

Affärsmannen Roberth Emanuelsson, som byggt upp en förmögenhet i fastighetsbranschen, förutspår hyresrättens död i en debattartikel.

Emanuelsson får naturligtvis tycka som han vill om dagens hyressättningssystem, men artikeln innehåller så mycket felaktigheter att den inte kan få stå oemotsagd.

Oerhört lönsamt

I debattinlägget förutspås att alla hyresrätter i city kommer att ombildas eller säljas om vi inte släpper hyrorna fria. I dag slåss fastighetsägare och byggbolag om att få bygga i centrala lägen och att äga hyresfastigheter är i dag bland det mest lönsamma man kan göra. Vid en läsning av Veckans Affärers miljardärslista hittar vi namn som Olsson (Stena), Sehlin (Balder) och Wallenstam. Vi tror att ryktet om hyresrättens död är betydligt överdrivet.

ANNONS

Ett av problemen på dagens hyresmarknad påstås vara att Hyresgästföreningen ”inte rubbar på sina dammiga bruksvärdesprinciper”. Bruksvärdessystemet är inget som Hyresgästföreningen hittat på eller för den delen kan avskaffa. Det är något som riksdagen införde 1969 i syfte att efterlikna ett marknadssystem men samtidigt trygga besittningsrätten och utgöra ett konsumentskydd mot oskäliga hyror.

Tvingas flytta

Ett annat påstående är att ”ingen skall behöva flytta” vid införandet av marknadshyror. De renoveringar som just nu genomförs på bland annat Pennygången, Långströmsgatan och Vita Björn visar i stället att väldigt många familjer kommer att tvingas att flytta även vid låga hyreshöjningar.

Hur är det då med att Hyresgästföreningen redan tappat tiotusentals medlemmar? Sanningen är den motsatta. Vi har de senaste tre åren vuxit med 8 000 medlemmar i västra Sverige och kommer vid årsskiftet sätta ännu ett nytt medlemsrekord med över 76 500 medlemshushåll.

En av flera anledningar till att vi växer som folkrörelse är just den otrygghet som hotet om marknadshyror innebär, samt att allt fler hyresgäster vill engagera sig i sitt boende för att öka inflytandet över sitt hem. Många är rädda för just det som Emanuelsson förespråkar, att människors hem förvandlas till en vara, som bjuds ut till högstbjudande på en marknad, i stället för att vara den mänskliga rättighet som FN förespråkar.

ANNONS

Vore förödande

Utvecklingen mot marknadshyror vore förödande inte bara för stadens hyresgäster utan för Göteborgsregionen som helhet. Men frågan om hur vi minskar segregationen i vår stad, i stället för att cementera den med hjälp av Emanuelssons recept, det är en fråga som politiker och alla vi andra aktörer i staden måste hjälpas åt att lösa.

Bengt Svensson

regionordförande Hyresgästföreningen västra Sverige

Hasse Kvint

förtroendevald förhandlare Hyresgästföreningen västra Sverige

ANNONS