#Metoo blev starten på en samtalsrörelse där organisationen Män arrangerar öppna och sårbara samtal män emellan. Många har vittnat om att de aldrig någonsin, i hela sina liv, har haft den här typen av samtal med andra män, skriver debattören.
#Metoo blev starten på en samtalsrörelse där organisationen Män arrangerar öppna och sårbara samtal män emellan. Många har vittnat om att de aldrig någonsin, i hela sina liv, har haft den här typen av samtal med andra män, skriver debattören. Bild: Organisationen Män

Män måste våga lyssna för att krossa machokulturen

Många i kulturvärlden ser sig som feminister. Men fortfarande domineras branschen av en utbredd manskultur – något som allt fler nu tröttnar på. Sedan #metoo har fler och fler valt att bryta tystnadskulturen och vara en del av förändringen. Och på den feministiska organisationen Män vet vi att stor förändring börjar med små samtal, skriver Hanna Navier.

ANNONS
|

Nu har det gått snart två år sedan hundratusentals kvinnor och icke-binära vittnade om trakasserier och sexualiserade övergrepp under hashtaggen #metoo. I Göteborg samlas nu Sveriges kulturbransch på den årliga bokmässan. Vi i den feministiska rörelsen Män bjuder tillsammans med bokmässan in manliga författare, kulturarbetare och besökare till ett stormöte, där vi ska diskutera lösningar framåt. Frågan är: Kommer kulturmännen att engagera sig för att göra upp med machonormer och tystnadskultur i branschen?

Jag minns stunden då jag förstod att #metoo skulle skapa en helt ny våg av insikter om omfattningen av mäns våld och sexualiserade trakasserier. Vi hade medlemsmöte i Stockholm, där vi samlat medlemmar av alla kön för att rita upp vår framtida kamp för en jämställd värld utan våld. Plötsligt började det strömma in mejl från män. Män som hade läst #metoo-berättelser och som var chockade över omfattningen av mäns våld mot kvinnor och icke-binära. Män som insåg problemets vidd och som ville se förändring.

ANNONS

Små samtal, stor förändring

På Män vet vi att stor förändring börjar med små samtal. Därför blev #metoo början på en samtalsrörelse där vi har erbjudit tusentals män öppna och sårbara samtal efter #metoo. Till skillnad från vad många tror, handlar våra samtalsgrupper inte om att diskutera och utmana. I stället skapar vi trygga rum där män får träna på att lyssna klart, utan att kommentera eller komma med lösningar. Målet är att utveckla sin förmåga att lyssna, ta in och tro på kvinnors berättelser och bygga empatiska färdigheter. Många män har vittnat om att de aldrig någonsin, i hela sina liv, har haft den här typen av samtal med andra män.

Målet är att utveckla sin förmåga att lyssna, ta in och tro på kvinnors berättelser och bygga empatiska färdigheter

Vi vet att den här frågan skaver bland männen i kulturbranschen. Men många är också trötta på den manskultur som fortfarande dominerar i branschen. Sedan #metoo har kulturarbetare organiserat sig i vår rörelse, bland annat i form av en kulturutövargrupp, och vi har inlett samarbete med teaterförbundet. I de samtal vi har med kulturutövare framträder en dubbel bild. Många i kulturvärlden ser sig som feminister. Trots det är traditionella mansideal starka, möjligtvis med tillägg för fler och större känslor. Det är en bransch som präglas av inneboende problem, med osäkra anställningsförhållanden och otydligt ansvarsutkrävande. Det finns många informella ytor där trakasserier kan ske utan att någon vågar anmäla, och det kan vara farligt att sticka ut hakan och bränna broar.

ANNONS

Strävan efter systemskifte

Författarvärldens individualism och personliga varumärken blir utmanande i en fråga som #metoo, där det krävs kollektiva lösningar och aktörer som tar ansvar. Och våldet och trakasserierna fortgår. Men trots dessa svårigheter ser vi en vilja till förändring. Fler och fler som bryter tystnadskulturen och vill vara en del av förändringen.

Filmen om Josefin Nilsson skapade en ny våg av engagemang i våras. Vi på Män kallade till stormöte på Södra teatern i Stockholm. Mängder av manliga skådespelare kom för att tillsammans fundera över vad vi kan göra annorlunda.

Manliga skådespelare har samlats och visat att de är ett kollektiv som vill skapa förändring tillsammans. Nu har turen kommit till författarna.

Mattias Nordqvist, skådespelare och artist, skrev efteråt på sin instagram: ”Det jag fick vara med om har växt i mig nu timmarna efter. En sal proppfull med män som vill förändring och självrannsakan. Samtal som jag aldrig riktigt haft. Att få vara sårbar inför och buren av andra män. Något flyttades i mig i dag”.

Manliga skådespelare har samlats och visat att de är ett kollektiv som vill skapa förändring tillsammans. Nu har turen kommit till författarna. Under bokmässan höjs #metoo-kritiska röster. Författare som gör stor sak av att de inte blivit bjudna till mässan för att de inte delar glädjen över #metoo-rörelsens agenda. De är varmt välkomna på söndag. Då kallar vi till stormöte för att tillsammans med manliga författare diskutera vägen framåt. Alla författare är välkomna till mötet. Frågan är om ni är redo att bli en del av lösningen? Det är upp till bevis.

ANNONS

Hanna Navier, kommunikationschef Män

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS