Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lund kan – men varför inte Göteborg?

Lagen räcker för att få bort nazisterna från våra gator och torg. Men då måste den tillämpas. Om polisen kunde göra sitt jobb i Lund för ett antal år sedan varför sker inte också så i Göteborg? Även politikerna har en läxa att göra, skriver Anders Jeppsson, Lund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Efter den gångna helgens nazistdemonstration i Göteborg tvår den lokale polischefen sina händer och förklarar att den inte var olaglig.

Polischefen har vidare beviljat en större demonstration på Yom Kippur, den judiska försoningsdagen. Demonstrationen ska starta utanför den pågående bokmässan, trots att 30 000 besökare väntas dit dagligen. Polischefen påstår att han enbart följer politikernas beslut.

Vad är då sant?

Vems är ansvaret?

På 1970- och 1980-talet härjades Lund av våldsamma demonstrationer den 30 november varje år – Karl XII:s dödsdag. Efter hand växte också motståndet mot dessa nazister. Autonoma stenkastare kom tillresande från Köpenhamn. För allmänheten var det svårt att vistas utomhus den dagen. Risken att få en sten i huvudet var inte obetydlig.

På senare år har den 30 november förvandlats till en ljusets högtid i Lund, och nazisterna är borta. Hur gick det till?

Kunde inte göra skada

Svaret är enkelt. I Lund fanns en klok polischef. När nazisterna ansökte om demonstrationstillstånd beviljades detta. Men som plats för demonstrationen anvisades en öde idrottsplats i en liten by i kommunens ytterkant. Där kunde nazisterna inte göra mycket skada och, såvitt jag vet, tröttnade de. Freden var återställd. Polisen hade fullgjort sin uppgift.

Om nu polisen kunde få bort våldet och nazisterna från Lund, undrar man varför det inte går i andra städer. Sanningen är att det går, men ansvariga polischefer gör inte det de ska.

Enligt svensk lag kan man med enkla medel få bort nazistvåldet. Men polisen gör inte sitt jobb.

Polisen skyller på politikerna. Ligger det något i det? Ja och nej.

Lagen räcker för att få bort buset från gatorna. Men då måste den tillämpas.

Inte heller gjort sin läxa

Men politikerna har heller inte gjort sin läxa. Sverige anslöt sig 1969 utan reservationer till FN-konvention mot rasdiskriminering, där man åtog sig att förbjuda rasistiska organisationer. Detta har inte skett. Sverige har upprepade gånger fått allvarlig kritik av FN för denna underlåtenhet. Sverige skämmer ut sig bland andra demokratier i detta avseende.

Så varken polisen eller politikerna gör sina jobb.

Polischefer som inte skyddar allmänheten i dag kan omplaceras. Får man föreslå att de befordras till patrullerande konstaplar?

Anders Jeppsson

läkare och antropolog, Lund