Att få en bostad skall inte vara en klassfråga och man skall kunna få bostad i Haga även om man kommer från Angered. Bostadsrätten är en bra och demokratisk boendeform, skriver debattören.
Att få en bostad skall inte vara en klassfråga och man skall kunna få bostad i Haga även om man kommer från Angered. Bostadsrätten är en bra och demokratisk boendeform, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT

Lös segregationen istället för att skambelägga oss konsulter

Jonas Attenius är Socialdemokraternas främste företrädare i Göteborg och han har upptäck att det finns oseriösa ombildningskonsulter och vill därför förbjuda alla konsulter. Artikeln innehåller därutöver inga konkreta förslag för att förbättra bostadspolitiken, skriver Håkan Olsson, liberal debattör.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

25/1 Förbjud konsulter vid ombildningar av hyresrätter

Bara för att det finns politiker som misshandlar i krogkön eller för att ta ett exempel i en grannkommun, köper sexuella tjänster, så innebär inte det att vi seriösa medborgare vill förbjuda Attenius att verka som politiker och avskaffa demokratin.

Jag är själv ombildningskonsult, vårt uppdrag är att hjälpa , inte att bedra. En ombildning omges av ett betryggande regelverk med intygsgivare och med bankregler som skall skydda den enskilde hyresgästens ekonomi. Kommunen bör ha en representant på köpstämman som kontrollerar vad som sker, det är mitt förslag. Problemet med fusk med röstlängden på stämman som Attenius tar upp är extremexempel. Det finns regelverk som skall förhindra det. Med en alert kommun och Hyresgästförening som hjälper de kontrollerande myndigheterna kan de problemen rensas bort. Vi ombildare har genom åren hjälpt många nöjda hyresgäster att få en bra boendesituation. Och det blir inte färre bostäder och längre köer av ombildning, huset rivs inte efter ombildningen.

ANNONS

Beror på bostadspolitiken

Problemen på bostadsmarknaden beror i stället på bostadspolitiken. En seriös debatt om bostäder bör handla om konsumentskydd, segregation och ekonomi i stället för att skambelägga seriösa konsulter?

Politiken behöver bland annat lösa dessa problem;

– Hur se till att unga får en rimlig chans att få en bostad, hyrd eller ägd? Båda boendeformerna behövs!

– Lätta upp amorteringsreglerna för svaga hushåll när de köper sin bostad.

– Bekämpa segregationen, Haga är Göteborgs mest segregerade stadsdel till exempel, de som bor där har kontakter och ”rätt” bakgrund. Att det är hyresrätt löser inte problemet. Ombildning kan vara del av lösningen, kanske inte.

– Hur hjälpa mindre bemedlade hushåll att få vara med och bestämma över sitt boende och till exempel äga sina bostäder.

– Hur komma åt ett delvis urspårat system för hyressättning.

– Ta bort de konstiga reglerna om allmännyttans marknadsmässighet.

– Plocka upp Kurt Eliassons utredning om modernare byggregler.

Med en alert kommun och Hyresgästförening som hjälper de kontrollerande myndigheterna kan de problemen rensas bort

Attenius kan gräva där han står. Se till så att socialdemokratin med god politik bejakar och uppmuntrar HSB och Riksbyggen, som med olika former av inslussning försöker ge unga möjlighet att äga sitt boende. Varför inte göra det till nationell politik och följa upp med andra stöd till att göra bostadskarriär?

ANNONS

Att få en bostad skall inte vara en klassfråga och man skall kunna få bostad i Haga även om man kommer från Angered. Bostadsrätten är en bra och demokratisk boendeform.

Håkan Olsson, liberal debattör

ANNONS