För övriga åldersgrupper är andelen visstidsanställda i princip helt oförändrad över tid. Vidare menar Gideonsson att snittåldern för en person med visstid är 30 år. Detta är missvisande av flera skäl. Främst eftersom arbetsmarknaden är ett flöde. Personer byter jobb och anställningsformer hela tiden. I princip alla som byter arbetsgivare kommer till en ny provanställning på 6 månader, skriver debattören.
För övriga åldersgrupper är andelen visstidsanställda i princip helt oförändrad över tid. Vidare menar Gideonsson att snittåldern för en person med visstid är 30 år. Detta är missvisande av flera skäl. Främst eftersom arbetsmarknaden är ett flöde. Personer byter jobb och anställningsformer hela tiden. I princip alla som byter arbetsgivare kommer till en ny provanställning på 6 månader, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

LO:s ordförande blandar bort korten om visstid

I lördagsintervjun hördes Susanna Gideonsson prata om visstidsanställningar. Fler gånger glider hon på sanningen och målar upp en bild av att detta kryper upp i åldrarna och hindrar personer i 30-årsåldern att bilda familj och ta lån. Detta stämmer inte, skriver Christoffer Heimbrand, Liberala studenter.

ANNONS
|

Visstidsanställningar är ett sätt för många att få in en första fot på arbetsmarknaden. Stänger man den dörren, som LO vill, gör man det svårare för företag att anställa nya medarbetare vilket i slutändan drabbar de nästan 500 000 personerna som idag står utanför arbetsmarknaden.

I Ekots lördagsintervju låter LO:s ordförande Susanna Gideonsson påskina att visstidsanställningar blir allt vanligare och skulle vara ett problem “längre och längre upp i åldrarna”. Detta stämmer inte. SCB:s siffror visar tvärtemot att andelen tidsbegränsat anställda inte ökat över tid, även om det förekommer viss variation med hänsyn till konjunkturen.

Äldre vill ha visstid

I åldersgruppen 65-74 år har det blivit lite vanligare med tidsbegränsade anställningar. Men det beror till stor del på många i gruppen vill ha det så. Att människor får jobba i den form de önskar kan knappast räknas som ett problem. För övriga åldersgrupper är andelen visstidsanställda i princip helt oförändrad över tid. Vidare menar Gideonsson att snittåldern för en person med visstid är 30 år. Detta är missvisande av flera skäl. Främst eftersom arbetsmarknaden är ett flöde. Personer byter jobb och anställningsformer hela tiden. I princip alla som byter arbetsgivare kommer till en ny provanställning på 6 månader.

ANNONS

SCB:s siffror ger inte stöd för att personer i vuxen ålder har visstidsanställningar under så lång tid att man inte kan låna pengar till bostad och skaffa barn. Varje kvartal rör sig 30 procent av de tidsbegränsat anställda vidare till nya anställningsformer. Givetvis finns det personer och grupper som inte har råd med dessa saker och politiken har ett ansvar att ge dem rätt förutsättningar för det. Men det är inte visstidsanställningar som låser fast dem i utanförskap.

Med andra ord kan man säga att fler än fyra av fem jobb på svensk arbetsmarknad skapas genom en visstidsanställning.

Visstidsanställningar behövs. Studerar man flödet in till tillfällig anställningar ser man att under det tredje kvartalet 2020 fick 212 000 personer en visstidsanställning som tidigare hade varit arbetslösa. Motsvarande siffra för fasta anställningar var endast 49 000 och företagare 1200. Med andra ord kan man säga att fler än fyra av fem jobb på svensk arbetsmarknad skapas genom en visstidsanställning.

Istället för att stänga den dörren, måste vi sänka trösklarna så att fler unga kan få ett första jobb. Att LO i denna centrala fråga glider på sanningen är beklämmande. Men det är lätt att bli färgblind när allt man ser är rött.

Christoffer Heimbrand, Riksordförande Liberala Studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS