Valhalla IP bör rustas upp snarare än rivas. Det alternativa arenaförslag som presenterats under våren visar att Valhalla IP inte behöver jämnas med marken. Trots det kastade ansvarigt kommunalråd Daniel Bernmar (V) förslaget i soptunnan med hänvisning till att det saknas politisk acceptans för lösningen, skriver debattörerna.
Valhalla IP bör rustas upp snarare än rivas. Det alternativa arenaförslag som presenterats under våren visar att Valhalla IP inte behöver jämnas med marken. Trots det kastade ansvarigt kommunalråd Daniel Bernmar (V) förslaget i soptunnan med hänvisning till att det saknas politisk acceptans för lösningen, skriver debattörerna. Bild: Jonas Lindstedt

Lös en ny fotbollsplan som kan ersätta Valhalla IP

Det råder fotbollsfeber i Sverige. Inte minst i Göteborg. Tyvärr är den styrande majoriteten i staden inte med i matchen, skriver Elisabet Lann och Dan-Ove Marcelind, Kristdemokraterna.

ANNONS

Landslagets framgångar i fotbolls-VM får folket att bänka sig framför TV-apparaterna. Tidigare i sommar slog Gothia cup rekord i antal deltagande lag och publik på huvudarenan SKF-arena på Heden med cirka 8 500 besökare. I Allsvenskan leder BK Häckens damer i skrivandet stund och herrarna ligger några få poäng efter ledande Elfsborg. I Superettan har Utsikten legat i toppen av tabellen under nästan hela säsongen och har allt i egna händer för att ta sig upp i Allsvenskan, samtidigt som GAIS ännu har hopp om att knipa minst en kvalplats. Och både IFK Göteborg och ÖIS damer spelar i division 1.

ANNONS

Det är med andra ord tryck inom fotbollen i Göteborg. Tyvärr är den styrande majoriteten i staden inte med i matchen. Det visar till exempel det beslut som majoriteten, med stöd av M, L, C och D, tog i kommunfullmäktige i juni 2023 att planera för en ny arena på Valhallabadets tomt, riva badet och bygga nytt gigantiskt badhus på Valhalla IP. Beslutet innebär att en av stadens viktigaste fotbollsanläggningar försvinner. Någon seriös ersättning har inte presenterats.

Dragits i långbänk

Samtidigt har en ombyggnation av Ruddalen för att, klara kraven för division 1 och i ett andra skede Superettan, dragits i långbänk – vilket har inneburit att Utsikten inte har kunnat spela en enda match på sin hemmaarena under hela säsongen.

Exemplen ovan visar att det saknas förståelse och beredskap för att fotbollen i Göteborg är på stark frammarsch. Vi menar därför att det behövs en plan för att möta behovet och att det finns sätt att lösa arenafrågan, utan att rycka undan gräsmattan för fotbollen.

Valhalla IP bör rustas upp snarare än rivas. Det alternativa arenaförslag som presenterats under våren visar att Valhalla IP inte behöver jämnas med marken. Trots det kastade ansvarigt kommunalråd Daniel Bernmar (V) förslaget i soptunnan med hänvisning till att det saknas politisk acceptans för lösningen.

ANNONS

Förslaget har än så länge avfärdats på tveksamma grunder och det tycks ha lagts mer energi på att hitta hinder än lösningar

Men om majoritetspartierna, trots kostnaden och mot klubbarnas vilja, ändå väljer att riva Valhalla IP är det högst rimligt att en vettig ersättningslösning presenteras. En sådan skulle kunna vara att lägga en ersättningsarena på Heden. En central placering är avgörande för klubbarna, och SKF Arena visar att det passar utmärkt med en arena där. Förslaget har än så länge avfärdats på tveksamma grunder och det tycks ha lagts mer energi på att hitta hinder än lösningar.

Vad som nu behövs är en konkret plan för anläggningar för elitfotbollen för att skapa långsiktiga förutsättningar för klubbarna. Det är politikens ansvar, men det måste ske i dialog med förbundet och klubbarna. Utan en långsiktig plan riskerar vi att dra omkull klubbarna som samlar och skapar såväl drömmar som gemenskap för tusentals barn och unga i vår stad. Det menar vi vore förödande för fotbollsstaden Göteborg.

Elisabet Lann (KD), kommunalråd

Dan-Ove Marcelind (KD), vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS