Liberalerna måste rösta för offentlighetsprincip för friskolor

I dag onsdag debatterar riksdagen om offentlighetsprincipen ska införas även för fristående skolor. Normalt skulle det varit ett rent rutinriksdagsärende. Men den här gången är det annorlunda, skriver Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Mer eller mindre samtidigt som Fredrik Malm (L) godkände protokollet där han, som en del i majoriteten, avvisade förslaget om en offentlighetsprincip i fristående skolor gick hans partiledare Johan Pehrson (L) ut och sa att partiet bytt fot i frågan och nu förespråkar offentlighetsprincipen.

Liberalernas omsvängning i frågan är välkommen. Genom att utsträcka offentlighetsprincipen till att gälla även för friskolor, så skulle allmänheten ges samma rätt till insyn som i de kommunalt drivna skolorna. Det är märkligt att kravet om att tillämpa offentlighetsprincipen inte har gällt även för friskolorna. Det borde vara självklart att alla vi medborgare har rätt att försäkra oss om att verksamheten sköts på ett ändamålsenligt sätt.

ANNONS

Enklare och tydligare

Bakgrunden till frågan nu är att skolinformationsutredningen har haft i uppdrag att utreda både offentlighetsprincip och ett alternativ, som har kallats för insynsprincip. Utredningen tillsattes av den förra regeringen och det var den nya som gav den tilläggsdirektiv att utöver offentlighetsprincipen även utreda den svagare så kallade insynsprincipen. Utredningen visar nu att ett införande av en offentlighetsprincip är både enklare och tydligare än införandet av en insynsprincip.

Med den nya riksdagsmajoritet som nu finns vore ett första steg att riksdagen, genom att rösta för reservationen som förespråkar offentlighetsprincipen. Då får regeringen i uppdrag att utarbeta de lagförslag som krävs för att genomföra offentlighetsprincipen för fristående skolor. Det finns redan ett färdigt lagförslag, som med mindre justeringar utifrån den nylagda utredningen, är redo att skickas till riksdagen.

Nu har Liberalerna möjligheten att visa att partiet inte bara har ändrat sig i retoriken, utan även i praktiken

Liberalernas närmar sig alltmer Sveriges lärares hållning. Det gäller frågan om vinster i skolsektorn, även om vi ser att partiet borde gå än längre. Det gäller även frågan om skolans finansiering, där partiet nu klart och tydligt står för att de offentliga skolornas större kostnader på grund av deras större uppdrag måste tas hänsyn till i finansieringssystemet. Och nu också i frågan om offentlighetsprincipen.

Men det är inte utspel som avgör politiken – det är agerandet i riksdagen. Nu har Liberalerna möjligheten att visa att partiet inte bara har ändrat sig i retoriken, utan även i praktiken.

ANNONS

Vår uppmaning till Liberalerna är därför att rösta för reservationen och på så sätt driva fram ett konkret lagförslag i frågan om offentlighetsprincipen. Det finns inga skäl att vänta. Eller hur Johan Pehrson?

Åsa Fahlén Förbundsordförande Sveriges Lärare

Johanna Jaara Åstrand Förbundsordförande Sveriges Lärare

ANNONS