Bästa alternativet. Vi bör vara trygga i vår liberala och borgerliga identitet och därför släppa fram en moderat statsminister med ett tydligt villkor att vi inte tolererar att regeringen gör upp med Sverigedemokraterna, skriver debattörerna.
Bästa alternativet. Vi bör vara trygga i vår liberala och borgerliga identitet och därför släppa fram en moderat statsminister med ett tydligt villkor att vi inte tolererar att regeringen gör upp med Sverigedemokraterna, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Liberalerna bör släppa fram Kristersson

Det är lättare att driva liberal politik med en borgerlig statsminister än med en socialdemokratisk. Släpp fram Ulf Kristersson (M), skriver bland andra Axel Darvik (L).

ANNONS
|

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har presenterat sina krav för att släppa fram en socialdemokratisk regering med Stefan Löfven (S) som statsminister. Det är bara att beklaga att de inte skickade sina listor till Ulf Kristersson (M) i stället. Möjligheterna att få igenom liberal politik är större med en borgerlig statsminister än med en socialdemokrat. Centerpartiet kan på egen hand avgöra vilken regeringen Sverige får och det vore synd om beslutet samtidigt betydde slutet för Alliansen.

Sedan valet har Liberalerna jobbat för att få till en ny alliansregering med stöd över blockgränsen för att minska Sverigedemokraternas makt i riksdagen. Tyvärr lyckades inte detta. En alliansregering med stöd i vissa frågor av Miljöpartiet eller Socialdemokraterna hade inneburit en stabil regering med möjligheter att reformera viktiga politikområden såsom arbetsmarknad, utbildning, skatter, innovation, miljö och bostäder.

ANNONS

Måste skapa förtroende

Det är bara att erkänna att Liberalernas valresultat på 5,5 procent innebär en svag politisk ställning. Vi måste nu skapa förtroende hos vår målgrupp av öppensinnade och borgerliga väljare. Klarar vi inte av att mobilisera denna bas och lyfta liberalismen ligger vi riktigt illa till i nästa val.

En vänster- mittenregering är precis det Jimmie Åkesson (SD) vill se

För Liberalerna är det viktigt att hålla undan för både höger- och vänsterpopulism, men oavsett förhandlingar så är valresultatet detsamma. Sverige- demokraterna har under den gångna mandatperioden haft stort inflytande även över Löfvens regering som förflyttat sina positioner för att inte tappa röster. Sverigedemokraterna kommer fortsätta påverka samhällsdebatten utifrån sin politik, Liberalernas uppgift är att ta kampen mot populistiska förslag och lägga grunden för en revansch i nästa val.

Slutet för Liberalerna

Att gå in en socialdemokratisk regering eller agera stödparti åt Löfven skulle sannolikt innebära slutet för Liberalerna som parti. En vänster-mittenregering är dessutom precis det Jimmie Åkesson (SD) vill se. Han vill skapa en bild av ett konservativt block för att splittra borgerligheten. Låter vi detta ske är risken stor att Sverige går åt helt fel håll i nästa val.

Liberalerna har förnyat sin politik, men inte lyckats bygga ett ökat förtroende. Liberalernas politik och våra väljare är i huvudsak positionerade höger om mitten och på den progressiva sidan av GAL-TAN-skalan. Att bygga förtroende tar tid och ett problem är att Liberalerna inte framstår som konsekventa. Den politiska prioritering Liberalerna har gjort är kanske logisk för en liten ideologiskt medveten elit, men för stora delar av vår målgrupp så har det varit förvirrande eller ointressant. Det är svårt att se de väljare som samtidigt vill ha pappamånader, Nato, kärnkraft, LSS, bistånd och euron. Vi som parti kan bara växa om gruppen som tycker att vi är det bästa av alla partier växer. Att vara näst bäst eller fånga sympatier i enskilda frågor ger inga röster.

ANNONS

Att gå in en socialdemokratisk regering eller agera stödparti åt Löfven skulle sannolikt innebära slutet för Liberalerna som parti

Vi bör vara trygga i vår liberala och borgerliga identitet och därför släppa fram en moderat statsminister med ett tydligt villkor att vi inte tolererar att regeringen gör upp med Sverigedemokraterna. Många av de utmaningar vi har i Sverige när det gäller jobb, skatter, bostäder och utbildningar delar vi politiska lösningar med Alliansen, men inte med Socialdemokraterna. Liberalerna ska däremot inte ohämmat stödja Moderaterna utan ställa tuffa krav på en sådan regering för att L ska stödja deras politik.

Fritt stödparti

Om en moderat regering börjar förhandla och samarbeta med SD ska vi direkt rikta misstroende mot regeringen. För att säkerställa ett oberoende bör Liberalerna inte ingå i regeringen utan i stället agera som ett fritt stödparti. Detta säkerställer att Sverige tar en riktning för att fortsätta vara ett öppet, demokratiskt, jämställt och tolerant land.

Moderaterna säger sig kunna hitta en väg framåt för vår gemensamma allianspolitik om de får chansen att inta Rosenbad. Därför kommer vi att verka för att Liberalernas linje blir att Kristersson ska bli statsminister på det kommande partirådet. Det handlar inte bara om Sveriges framtid utan om Liberalernas överlevnad.

Axel Darvik (L)

Göteborg, ersättare partirådet

Helena Holmberg (L)

Göteborg, ombud partirådet

Marcus Nilsen (L)

ANNONS

Borås, ombud partirådet och distriktsordförande LUF Väst

Tommy Rydfeldt (L)

Kungsbacka, gruppledare Region Halland

Ann Molander (L)

Kungsbacka, vice gruppledare Region Halland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS