För brukaren är också hemmaodlad cannabis säkrare, eftersom man får total översyn över framställningen av drogen man brukar, skriver debattören.
För brukaren är också hemmaodlad cannabis säkrare, eftersom man får total översyn över framställningen av drogen man brukar, skriver debattören. Bild: Steven Senne

Låt människor odla cannabis hemma

Sverige har länge haft en restriktiv narkotikapolitik, där såväl försäljning som bruk av narkotika varit illegalt. Trots detta har narkotikaförsäljningen fortsatt, den svarta marknaden vuxit och den gängrelaterade brottsligheten förvärrats. Dessutom har vi högst narkotikadödlighet i hela EU. Sveriges linje i narkotikafrågan håller inte, skriver Nils Puronen (CUF).

ANNONS

Tidigare i höstas stod det klart att Tyskland påbörjar arbetet med att legalisera cannabis. Tyskland är långt ifrån det enda landet att gå i den här riktningen. Att röra sig mot en mer liberaliserad, och empiriskt baserad, syn på cannabis och annan narkotika har tidigare skett i såväl USA och Kanada som i Portugal och Norge. Det är snarare Sverige som är på efterkälken i dessa frågor.

Tre plantor hemma

Ett första steg i processen att få Sverige att röra sig åt ett mer beprövat håll i narkotikafrågan är att legalisera hemmaodlingar av cannabis för eget bruk. Detta ingår även som en del i Tysklands legaliseringsprocess. Som det tyska förslaget ser ut nu ska det ska bli tillåtet att odla upp till tre plantor hemma, under förutsättningen att odlaren är myndig och att avsikten med plantorna är att användas för egen konsumtion. Två förutsättningar som nog de flesta skulle kunna gå med på.

ANNONS

Hemmaodling av cannabis skulle vara att föredra, framför att inkomsterna som sker genom cannabisförsäljning flödar direkt till de kriminella gängen. Därutöver möjliggör också detta till att den illegala handeln, vid eventuell total legalisering av cannabis, kan minska snabbare. Detta då det det redan skulle finnas en etablerad källa till drogen som inte är den svarta marknaden. För brukaren är också hemmaodlad cannabis säkrare, eftersom man får total översyn över framställningen av drogen man brukar. Varje cannabisbrukare som väljer att odla själv istället för att använda den svarta marknaden skulle därför vara en vinst för samhället.

Hemmaodling av cannabis skulle vara att föredra, framför att inkomsterna som sker genom cannabisförsäljning flödar direkt till de kriminella gängen

Av dessa anledningar är det beklagligt att den som idag ertappas med att odla cannabis, även om det endast är för eget bruk, riskerar att dömas för narkotikabrott av normalgraden, vilket i många fall kan leda till fängelsestraff. Om man i stället köper cannabis av en främling genom den svarta marknaden döms man, generellt sett, till ringa narkotikabrott, vilket bara ger böter. Det finns alltså all anledning för en cannabisbrukare att föredra att välja bort hemmaodling trots att alternativet bidrar till de kriminella gängens ekonomi.

Det är därför sorgligt att det tydligt går att se att svenska politiker fortsatt föredrar nollvisioner och hårdare tag, trots att det är en politik som misslyckats i 40 år. Detta även när människors liv och öden samt tryggheten i samhället står på spel.

ANNONS

Nils Puronen, socialpolitisk talesperson, CUF

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS