Låt människor få välja vad de vill äta

Det är inget nytt att Jonas Paulsson i många medier ondgör sig över animalier. Kunskapen att både vegetabilier och animalier behövs i människans kost tycks ha gått honom förbi och tyvärr även miljöförvaltningen i Göteborg, skriver LRF i Västra Götaland.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Vegonormen, 11/4

Att välja bort mat är upp till var och en och att besluta. Men att till exempel kräva att pensionärer i omsorgsboende ska pådyvlas ännu mer restriktioner om vad de ska äta är häpnadsväckande. Den som vill ha en köttbit och ett glas vin ska få det. Precis som den som vill ha vegetarisk kost ska få det. Men ingen överhet ska bestämma över vuxna människor.

Nej, animalier ökar inte koldioxidutsläppen. Ökningen av jordens medeltemperatur beror på att vi alltför länge pumpat upp olja ur jordens inre, för snabbt och för mycket. Den oljan ingår inte i det naturliga kretsloppet och då havererar systemet. I det naturliga kretsloppet är koldioxid en del, för i fotosyntesen sker omvandlingen till syre.

ANNONS

För övrigt steg utsläppen av koldioxid markant när USA:s cirka 60 miljoner bisonoxar i stort sett utrotades under senare hälften av 1800-talet. Kunde ökningen bero på att industrialiseringen satte rejäl fart samtidigt?

Minskar läckaget

Debattören har missat alla de åtgärder som svenskt lantbruk vidtagit för att minska tillförseln av kväve och fosfor till sjösystemen och havet. Faktiskt i eget intresse eftersom tillförd näring kostar pengar och när näringen inte upptas av växterna är det en läcka i plånboken. Sen glömmer Jonas Paulsson att det finns ett naturligt läckage som inte kan stoppas. Även om odlingen upphör.

Blandas friskt

I debatten blandas det köttslag, slaktad vikt och ätbar vikt och inte minst metoderna att räkna skiljer. Det gör att de uttalanden som publiceras måste tas med en stor nypa salt.

Om vi producerar mer mat i Sverige minskar vi klimatavtrycken i de länder vi importerar ifrån. Paulsson tycker att vi ska odla mer av perenna fodergrödor. Menas gräs är vi överens, för det är basen i idisslarnas foderstat och en gröda som kan odlas på all åkerareal i Sverige.

Vill Paulsson göra något vettigt för att nå tvågradersmålet är det radikal kamp för att snabbt minska de fossila utsläppen. Oavsett var i världen de sker. Då har världen en chans.

ANNONS

Sofia Karlsson

ordförande, LRF Västra Götaland

Stefan Silebäck

ordförande, LRF Göteborg

ANNONS