Vi erbjuder oss att hitta goda och hundvana, livslånga hem för de sex hundarna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri. Första adoptionen erbjuds till Anders Bagge, van hundägare. Låt oss göra det, skriver bland andra Susie Päivärinta, Djurens ö. (På bilden tillsammans med sin Foxterrier.)
Vi erbjuder oss att hitta goda och hundvana, livslånga hem för de sex hundarna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri. Första adoptionen erbjuds till Anders Bagge, van hundägare. Låt oss göra det, skriver bland andra Susie Päivärinta, Djurens ö. (På bilden tillsammans med sin Foxterrier.) Bild: JESSICA GOW / TT

Låt labradorerna leva!

När de omtalade djurförsöken på sex labradorer vid Göteborgs universitet är över är avsikten att avliva hundarna. Men självklart måste de få leva. Låt dem få möjligheten till ett långt och härligt liv i nya hem. Vi erbjuder oss att hitta dessa hem, skriver bland andra Lili och Susie Päivärinta.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Just nu görs djurförsök på sex hundar på Göteborgs universitet. Syftet är att man vill förstå hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben. Enligt forskningsplanen så sövs hundarna sex gånger och trettiofem procent av deras tänder dras ut. Då detta har skett så dödas de. De sex labradorerna heter Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri och de finns på Laboratoriet för Experimentell Biomedicin, EBM, vid Göteborgs universitet. Enligt planen ska de dödas nu i slutet av februari.

Forskning som görs på laboratoriet där man använder försöksdjur är enligt EBM avgörande för utveckling av behandlingar och nya läkemedel mot sjukdomar som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Forskning är viktigt och har säkerligen gett goda resultat.

ANNONS

Adoptera i stället för avliva

Till att börja med tycker vi i detta fall med tandimplantat att det vore av stor vikt att lägga forskning på om försöken kan göras på annat sätt än via djurförsök.

Framförallt anser vi att utgången av försöken med de sex labradorerna ska avslutas i att hundarna adopteras bort, i stället för att avlivas. Det är friska djur, som behöver vård för ingreppen i tänderna, men som i övrigt bör kunna leva långa och härliga liv, få promenera med husse och matte, leka i parken och mysa i sitt hem.

Vi erbjuder oss att köpa hundarna och hämta dem i slutet på februari för att söka adoptionshem åt dem.

Här har Göteborgs universitet en fantastisk möjlighet att vända möjligheten och mångas syn på åtminstone slutet av djurförsök. Göteborgs universitet står för framåtanda och innovation samt klokskap. Vi är övertygade att EBM kan visa innovationskraft även i detta avseende och är öppna för att pröva en ny väg, det vill säga att pröva att låta djuren bli adopterade i stället för avlivade.

Nytänkande inom forskningen

Vi vänder oss direkt till Carina Mallard, chef för Core Facilities där EBM är en avdelning:

”Carina, kan du ge oss en möjlighet att hjälpa er att öppna upp för nytänkande inom forskningen där det just i detta fall handlar om avslutet för försöksdjur? Det vill säga att ni ändrar planen att avliva hundarna och i stället låter oss adoptera bort dem till goda och livslånga hem.

ANNONS

De här hundarna förtjänar ett riktigt gott liv. Om du låter oss hjälpa er med detta så bidrar det även till god information om den framåtanda som Göteborgs universitet står för. Hundarnas öde har engagerat oerhört många människor som innerligt önskar dem ett bättre liv. Det finns möjlighet att vända hundarnas liv och likaså även mediaflödet till något positivt!”

Anders Bagge erbjuds adoption

Vi erbjuder oss att hitta goda och hundvana, livslånga hem för de sex hundarna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri.

Första adoptionen erbjuds till Anders Bagge, van hundägare.

Vi har goda kanaler genom våra nätverk genom Lili & Susie Päivärinta/Djurens Ö samt kontakter med olika djurorganisationer i Sverige och vi kommer att hitta fina och hundvana hem. Vi erbjuder även att lösa den tandvård som hundarna behöver efter att de lämnat universitetet.

Vi erbjuder oss att köpa hundarna och hämta dem i slutet på februari för att söka adoptionshem åt dem.

Vi ber Göteborgs universitet att höra av sig snarast till oss så kan vi träffas och diskutera detta!

Lili Päivärinta

Susie Päivärinta

Suzanne Axell

Nina von Krusenstierna

Djurens ö

ANNONS