Låt illdådet bli startskott för att utrota gängvåldet

En helt skyddslös och oskyldig åttaåring har fått sätta livet till efter en hänsynslös handgranatattack i Biskopsgården. Nu bör ingen tveka med att bistå polisen med uppgifter till den enda rimliga rättskipningen vi har i en demokrati, skriver Sven-Erik Alhem, Brottsofferjouren Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Länge fick jag höra från allmänheten när skott avlossades mellan rivaliserande kriminella gäng att man inte brydde sig så länge de ”bara besköt varandra”.

Nu har en oskyldig – igen – drabbats av vad som misstänks vara privat ”rättskipning” av det råaste slag. En handgranat slängs in tidig måndagsmorgon i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg och får sådan förödande verkan att en fullständigt skyddslös och i alla rivaliserande gängsammanhang helt oskyldig 8-årig pojke dödas.

Grogrund för fler illgärningar

Ond bråd död har som bekant blivit följden av flera tidigare uppgörelser mellan rivaliserande kriminella gäng. Bland annat har det hänt i Göteborg. Det är aldrig någonsin en angelägenhet för gängmedlemmarna. Staten måste visa sig vara beredd att effektivt gripa de skyldiga. Varje händelse som kan uppfattas som ”lyckosam” från ett gärningsmannaperspektiv och där rättssamhället kan framstå som förlorare kan ge grogrund för fler illgärningar och uppgörelser med dödlig utgång.

ANNONS

När den här typen av brott klaras upp rättsligt leder det i stället till en positiv spridningseffekt av samhällets styrka och överlägsenhet i förhållande till de kriminella krafter som själva gärna vill bestämma det normsystem i vilket de ska verka. Även för de kriminella torde effekten med långa fängelsestraff verka avskräckande och återhållande. Personligen skulle jag gärna se att minsta befattning med ett illegalt vapen eller sprängmedel skulle straffas betydligt hårdare än i dag. Det kunde vara ett ytterligare steg i att avskräcka från att ta sådan befattning.

När barn drabbas av råa kriminella överfall, blir vi allmänhet så illa berörda att vi även utan att vara nära anhöriga kan känna oss som brottsoffer.

Tveka inte kontakta polisen

Polisen misstänker hämnd som motiv till handgranatattacken i Biskopsgården eftersom en av de dömda i Vår krog & Bar-mordmålet finns skriven på den aktuella adressen. Måtte vi alla i samhället beröras så illa av denna illgärning att ingen enda som vet något av betydelse för en möjlig äkta och rättslig rättskipning tvekar att kontakta polisen!

Det är alltså inte någon ytterligare medeltida, illegal, privat hämndåtgärd som ska äga rum utan i stället den enda väg att beträda som ska finnas i en rättsstat; rättsväsendet ska få schyssta förutsättningar att genom en rättvis förundersökning och förhoppningsvis efterföljande process kunna lagföra och straffa de skyldiga. Staten har nämligen monopol på bestraffning.

ANNONS

Då måste attityden, som redan har börjat förändras i samband med mordutredningen gällande dådet på Vår Krog & Bar fortsätta i en gemensam kamp för att få slut på den råa hänsynslösheten för de som alltför länge ansett sig ha makt att ”skipa rätt” på egen hand. Vet du något – också det allra minsta – om vem eller vilka som kan ha med handgranatattacken att göra, tveka inte kontakta polisen direkt. Även om du bara tror dig sitta inne med någon liten detaljuppgift kan den i sitt sammanhang få avgörande betydelse.

Viktigt bistå med uppgifter

Med vetskap om att en helt skyddslös och oskyldig åttaåring har fått sätta livet till efter en hänsynslös handgranatattack som misstänkt hämndaktion bör ingen tveka att bistå med uppgifter till den enda rimliga rättskipningen vi har i en demokrati.

Förändras inte läget kan eskaleringen i krigföringen mellan kriminella krafter komma att urarta än mer. Det vill vi rimligen inte.

Tänk om alla goda krafter nu kunde samlas mot de kriminella onda krafterna och låta 8-åringens fruktansvärda död utgöra slutet på deras härjningar och inflytande över liv och död.

Hämnden är aldrig ljuv men den rättsliga bestraffningen i form av förundersökning och rättvis rättegång är ibland helt nödvändig. Som här efter handgranatattacken. Och staten behöver varje framgång staten kan få vid den här typen av rå brottslighet. Glöm inte att staten är vi alla tillsammans. Många av oss torde kunna bidra positivt till att vi blir mer lyckosamma i den rättsliga kampen mot gängkriminaliteten. Både i Göteborg och på övriga ställen där den härjar.

ANNONS

Sven-Erik Alhem

tidigare överåklagare, numera rättslig kommentator och samhällsdebattör samt förbunds- ordförande i Brottsofferjouren Sverige

ANNONS