Det är ett sjudande engagemang som fört området vid Marconigatan samman. Det är just rädslan för detta engagemang som Framtiden AB och de styrande socialdemokraterna känner oro för, att de boende på allvar kräver makt och inflytande, skriver Kristofer Lundberg.
Det är ett sjudande engagemang som fört området vid Marconigatan samman. Det är just rädslan för detta engagemang som Framtiden AB och de styrande socialdemokraterna känner oro för, att de boende på allvar kräver makt och inflytande, skriver Kristofer Lundberg.

Låt er inte luras av allmännyttans bytesaffärer

Det är inte ord utan handling som räknas. Vi har bytesaffären i Rannebergen i färskt minne och likheterna med den tänkta affären på Marconigatan är slående. De boende har alla anledning att känna oro och vi stöttar dem hela vägen, skriver Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Framtidens affärer, 12/6

Låt oss granska och svara på vad Socialdemokraterna verkligen säger om utförsäljningarna inför kvällens protester till försvar av allmännyttan på Marconigatan i Frölunda.

"Rena utförsäljningar är uteslutna, men vi behöver göra strategiska bytesaffärer" skriver Anna Johansson (S) och Ann-Sofie Hermansson (S).

"För att kunna hålla och stärka positionerna behöver allmännyttan ha möjlighet att även göra vissa strategiska bytesaffärer med andra fastighetsägare".

"Detta är ibland nödvändigt för att främja utvecklingsplaner".

Det är en falsk retorik att maskera och förklä utförsäljningar som bytesaffärer.

Tryggheten hotas oavsett

För dem som riskerar få sina hem sålda till privata ägare, hyrorna höjda och tvingas ut från lägenheten när den ska göras om till butikslokal för att "utveckla centrum" spelar det ingen roll om kommunen får betalt i pengar eller mark, deras trygghet i vardagen hotas ändå, det är denna oro som ligger bakom protesterna på Marconigatan i Frölunda.

ANNONS

"Alla allmännyttans affärer ska ha som mål att strategiskt stärka beståndet".

"Allmännyttan ska endast genomföra bytesaffärer som klarar högt ställda krav på inflytande och trygghet för hyresgästerna".

"AB Framtiden ska bara göra affärer med seriösa och långsiktiga ansvarsfulla aktörer".

"Ingen ska behöva vara orolig för att byta hyresvärd".

Samtidigt som debattartikeln ger sken av att står upp för allmännyttan så är det en enda lång försvarstext för just utförsäljningar. Det har aldrig varit brist på löften från socialdemokratin, men ord väger inte lika tungt som handling.

Minns Rannebergen

Vi har Rannebergen färskt i minnet. Det är bara sex månader sedan som en nästan identisk affär stod för dörren men stoppades av de boendes protester. Ann-Sofie Hermansson lovade då Rannebergen en trygg, seriös och långsiktig ägare med Victoria Park, de boende lät sig inte luras och mobiliserade massivt försvaret av sina hem, och vann.

Det stod klart att Victoria Park hade affärer med tungt kriminella vilket skapade otrygghet, deras långsiktighet sträckte sig två månader när de nu ligger ute till försäljning till internationella kapitalister.

Hyresgästernas oro om en ny hyresvärd är därmed befogad inte bara på Marconigatan utan även i andra områden där utförsäljningar och byteshandel står för dörren.

Förändrade ägardirektiv

ANNONS

Efter att Socialdemokraterna tillsammans med Alliansen drev igenom ändrade ägardirektiv för allmännyttan har de öppnat upp för utförsäljningar direkt via de kommunala bolagens styrelser och vi måste alla vara på vår vakt och stå stridsberedda för att försvara allmännyttan och hyresrätten som boendeform.

De två socialdemokraterna menar att det är en "extremposition" att säga nej och menar att det bara är "ytterkantspartier" som säger nej.

Detta är att förminska protesternas omfattning. I Rannebergen mobiliserades hundratals från de omkring 280 lägenheterna till demonstrationerna och över 2 000 personer skrev på protestlistorna i ett område med 1 600 lägenheter.

På Marconigatan har hundratals samlats på möten vid tre tillfällen och från fönster i hela området hänger banderoller med budskapet "Sälj inte mitt hem". De kommer inte att låta sig skrämmas av tal om "extremism" och "ytterkantspartier". Det är ett sjudande engagemang som fört området samman. Det är just rädslan för detta engagemang som Framtiden AB och de styrande socialdemokraterna känner oro för, att de boende på allvar kräver makt och inflytande.

Topprenoveringar som affärsidé

Låt oss också säga något om det som Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson inte talar om, det vill säga vilka intressenterna på Marconigatan är. Skandia, ett bolag som har topprenoveringar med höjda hyror som affärsidé, som är helt öppna med att de vill gentrifiera de områden de tar över med hårda krav som fyra gånger hyran iinkomst, inga bidragstagare, goda referenser från tidigare hyresvärd och arbetsgivare, ett bolag vars främsta syfte är att ta kontroll över torgyta för sin centrumhandel.

ANNONS

Hyresgästerna är fast beslutna om att försvara sina hem och Hyresgästföreningen med sina 77 000 medlemmar i regionen är fast beslutna om att bistå dem, i dag och i framtiden för att garantera trygghet i boendet.

Kristofer Lundberg

ordförande, Hyresgästföreningen Västra Sverige

ANNONS