När det kommer till arbetskraftsinvandring tycker LUF att färre borde lyssna på Socialdemokraterna. I stället borde fler lyssna på Jocke Berg. "Välkommen välkommen hit. Vem du än är. Var du än är." Det skriver Max Sjöberg och Romina Pourmokhtari, Liberala ungdomsförbundet.
När det kommer till arbetskraftsinvandring tycker LUF att färre borde lyssna på Socialdemokraterna. I stället borde fler lyssna på Jocke Berg. "Välkommen välkommen hit. Vem du än är. Var du än är." Det skriver Max Sjöberg och Romina Pourmokhtari, Liberala ungdomsförbundet.

Låt alla som vill komma hit och arbeta

Vi hade gärna sluppit skriva denna artikel. Vi hade hoppats att åtminstone sju av åtta riksdagspartier var överens om att den som vill komma hit och jobba ska få göra det, att arbetsgivare inte ska tvingas diskriminera utlänningar och att det är bra för Sverige om fler vill arbeta här. Tyvärr tycks vi ha haft fel, skriver Max Sjöberg och Romina Pourmokhtari , Liberala ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”, skrev Stefan Löfven (S) på facebook den 9 april. En vecka senare följde Magdalena Andersson (S) upp med att hon inte ser ”behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter”.

Det spelar ingen roll hur duktig du är, hur gärna du vill bidra till den svenska välfärden eller om du är den person arbetsgivaren helst vill anställa. Det socialdemokratiska budskapet är tydligt – svenska jobb ska i första hand gå till svenska arbetare. Liberala ungdomsförbundet har tre invändningar.

ANNONS

Tre invändningar

1. Vi måste bli fler som jobbar.

Sverige har en stor demografisk utmaning. Att vi lever allt längre är naturligtvis positivt men gör också att kostnaderna för vård och omsorg ökar. Detsamma gäller barnafödandet – att betydligt fler barn fötts de senaste 15 åren är härligt men ökar välfärdens kostnader. Dessutom innebär fler barn och fler äldre rent krasst att en mindre andel av befolkningen är i arbetsför ålder. Färre personer måste helt enkelt försörja fler.

Detta kan hanteras på flera sätt. Exempelvis genom stora nedskärningar i välfärden, höjd pensionsålder eller höjt skattetryck. För de flesta framstår inget av dessa alternativ som särskilt attraktivt. För att undvika det måste vi bli fler som arbetar. Då borde vi vara glada över att människor i sina bästa år (i alla fall ur samhällsekonomisk synvinkel) vill komma hit och bidra, inte tjura över det.

2. Problemen överdrivs.

Att det kommer hit en massa invandrare och tar våra jobb är en bild vi fått uppmålad för oss många gånger förut, även om det då oftast varit sverigedemokrater som hållit i penseln. Men hur stort är problemet egentligen?

De yrken Socialdemokraterna främst skräms med är städare, diskare och hemtjänstpersonal. Hittills i år har det kommit hit sammanlagt ungefär 400 i dessa grupper. Knappast något som stänger svenskar ute i någon högre grad. De flesta som kommer hit är istället IT-arkitekter, systemutvecklare eller olika former av civilingenjörer.

ANNONS

2014 skrev regeringens egen Margot Wallström på DN debatt att invandringen tycks ha en liten eller obetydlig effekt på inföddas löner och arbetslöshet. Problemet tycks med andra ord inte vara särskilt stort. Istället handlar det uppenbart om att vända kappan efter vinden och ha en hårdare ton mot invandring.

3. Att diskriminera är helt enkelt fel.

En arbetsgivare ska naturligtvis vara fri att anställa vem den vill oavsett vilket land personen råkar komma ifrån. Tiotusentals svenskar har flyttat till Norge för att jobba. Minst lika många jobbar i London. Om dom skulle säga att det är stopp för det nu, eftersom norska eller brittiska jobb främst ska gå till deras egen befolkning hade vi gått i taket över det. Och det hade vi gjort rätt i. Det är helt enkelt inte rimligt att ge människor sämre möjligheter att arbeta här bara för att de råkar vara från ett annat land.

När det kommer till arbetskraftsinvandring tycker LUF att färre borde lyssna på Socialdemokraterna. I stället borde fler lyssna på Jocke Berg. Välkommen välkommen hit. Vem du än är. Var du än är.

Max Sjöberg (L)

ekonomiskpolitisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet

Romina Pourmokhtari (L)

integrationspolitisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet

ANNONS