För många har hemarbetet också inneburit minskad stress att åka till och från arbetet, hämta på förskola eller hinna få iväg barn på fritidsaktiviteter, skriver debattören.
För många har hemarbetet också inneburit minskad stress att åka till och från arbetet, hämta på förskola eller hinna få iväg barn på fritidsaktiviteter, skriver debattören. Bild: Gorm Kallestad

Lär av hemarbete – dags att förkorta arbetstiden

Under pandemin har många som arbetat hemifrån fått mer tid för familj, fritidsintressen och återhämtning. Vänsterpartiet tror därför att många är redo för en omstart av arbetslivet och en förkortning av arbetstiden för alla, skriver Jenny Broman (V).

ANNONS

I snart ett och ett halvt år har vi levt i en global pandemi som helt omkullkastat och påverkat det arbetsliv vi känner till. Coronapandemin har slagit olika hårt mot olika yrkesgrupper i kommunen, men att pandemin har påverkat arbetslivet för alla kan vi nog enas om. Efter pandemin är det därför viktigt att vi drar lärdomar av det som fungerat bra och haft positiv inverkan på människors arbetsliv.

Under pandemin har en stor grupp arbetat hemifrån. Det har medfört flera negativa konsekvenser såsom social isolering, bristande arbetsmiljö i hemmet och svåra avgränsningar mellan arbete och fritid. Men för många har hemarbetet också inneburit minskad stress att åka till och från arbetet, hämta på förskola eller hinna få iväg barn på fritidsaktiviteter.

ANNONS

Positiva effekter

En undersökning av den fackliga centralorganisationen TCO visar på dessa positiva effekter. I undersökningen framkom exempelvis att hemarbetet har underlättat för många tjänstepersoner att få ihop sin vardag och gett bättre förutsättningar för sitt föräldraskap. Den visar även att en särskilt hög andel av de som upplevt en bättre balans mellan arbete och fritid är kvinnor och de som har barn under 12 år. Undersökningen visade även att män som arbetat hemma känt större stress över att få ihop vardagen, vilket kan förstås utifrån de ojämställda villkor som råder mellan könen där kvinnor tar ett större ansvar för arbetet i hemmet.

De positiva upplevelserna av att arbeta hemifrån tror vi har ökat stödet för förkortad arbetstid. Pandemin har visat att människor faktiskt mår bra av en bättre balans mellan arbete och fritid. Att förkorta arbetstiden skulle dessutom gynna alla, inte bara de som har jobb som möjliggör arbete hemifrån.

Flera försök

Under förra mandatperioden genomförde vi rödgrönrosa flera försök i Göteborg med förkortad arbetstid med positiva resultat. Personalen blev friskare, mindre stressad och fick mer tid över till familj och fritid. Med en förkortad arbetsdag får vi en mer hälsosam balans mellan jobb och fritid. Dessutom skapas fler arbetstillfällen vilket gör att fler kan arbeta och deltidsarbeten omvandlas till heltid vilket medför högre inkomster.

ANNONS

Vänsterpartiet menar att det nu är dags att göra en omstart och förkorta arbetstiden.

Efter pandemin ska vi inte gå tillbaka till det arbetsliv vi haft tidigare, utan vi måste hitta ett nytt nuläge. Vänsterpartiet menar att det nu är dags att göra en omstart och förkorta arbetstiden. Vi tror att människor vill ha mer tid för familj, fritidsintressen och återhämtning.

Jenny Broman (V) kommunalråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS