Vi kommer inte att driva frågan om att bryta Januariavtalet utan kommer fokusera på att skörda de viktiga liberala segrar som uppgörelsen innebär, skriver Robert Hannah, Helena Gellerman och Bengt Eliasson.
Vi kommer inte att driva frågan om att bryta Januariavtalet utan kommer fokusera på att skörda de viktiga liberala segrar som uppgörelsen innebär, skriver Robert Hannah, Helena Gellerman och Bengt Eliasson.

Lagt kort ligger – nu satsar vi på nystart för Liberalerna

Det har spekulerats i om Jan Björklunds avgång även kan komma att innebära att Januariavtalet ska brytas. Vi kommer dock inte att driva frågan, även om vi förordade en regering med Ulf Kristersson (M) som statsminister, skriver tre västsvenska liberala riksdagsledamöter.

ANNONS

Riksdagsvalet 2018 blev en besvikelse. Liberalerna samlade inte det stöd som krävs för att partiet ska vara en stark kraft i svensk politik. Samtidigt blev Alliansen inte det största regeringsalternativet.

Efter en svår men demokratisk process valde Liberalernas partiråd att ingå Januariavtalet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet i stället för att släppa fram en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det var ett val mellan två alternativ som ingen medlem i Liberalerna ville se. Vi västsvenska riksdagsledamöter som skrivit under denna debattartikel ville behålla Alliansen intakt och ge Ulf Kristersson (M) chansen att försöka styra Sverige.

Vi är även fortsättningsvis av uppfattningen att den rödgröna regeringen under den senaste mandatperioden uppvisat en stor oförmåga ta itu med samhällsproblem och saknar en plan för Sverige.

ANNONS

Det är genom att fokusera på att lösa samhällsproblem som Liberalerna till valet 2022 kommer vinna fler väljare

Sedan Jan Björklund (L) meddelade sin avgång i förra veckan har det spekulerats i medier om att ett partiledarbyte även kan komma att innebära att Januariavtalet ska brytas. Men lagt kort ligger. Vi kommer inte att driva frågan om att bryta Januariavtalet utan kommer fokusera på att skörda de viktiga liberala segrar som uppgörelsen innebär med en liberaliserad arbetsmarknad, språktest och samhällstest för medborgarskap, betyg från årskurs fyra, införande av lagparagrafer mot hedersbrott, utredning om statlig skola och sänkta skatter, rädda LSS men också fokus på en grön skatteväxling.

Alliansen kan återuppstå

Vi kommer att arbeta intensivt för att se till att 73-punktsprogrammet blir verklighet och följer den bestämda tidplanen. Det är först om Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer att svika sitt löfte att genomföra punkterna i programmet som det finns skäl för Liberalerna att fälla regeringen.

Liberalerna har ett svårt utgångsläge i opinionen. I stället för att fokusera på Januariavtalets vara eller icke vara behöver vi fokusera på en nystart för partiet och en ny politisk reformagenda som löser våra svåraste samhällsproblem. Det är genom att fokusera på att lösa samhällsproblem som Liberalerna till valet 2022 kommer vinna fler väljare. Det är vår övertygelse att Alliansen efter valet 2022 ska återuppstå och bilda den stabila regering Sverige förtjänar.

ANNONS

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot för Göteborg

Helena Gellerman (L)

riksdagsledamot för Västra Götaland västra

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot för Halland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS