Vårt förslag är att ha kvar  Avancerad Sjukvård i Hemmet som vårdform och som förebild, utbildningsverksamhet och kompetensnav, skriver Yvonne Lundberg, Jessica Blixt och Mariette Höij Risberg.
Vårt förslag är att ha kvar Avancerad Sjukvård i Hemmet som vårdform och som förebild, utbildningsverksamhet och kompetensnav, skriver Yvonne Lundberg, Jessica Blixt och Mariette Höij Risberg.

Låt svårt sjuka få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt i hemmet

I dag finns ett väl fungerande samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad som ger avancerade sjukvårdsinsatser i hemmet för svårt sjuka i livets slutskede. Denna vårdform är nu hotad av nedläggning genom ett icke politiskt förankrat tjänstemannaförslag, skriver bland andra Jessica Blixt (D).

ANNONS

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) ges i Göteborg till en grupp mycket sjuka patienter med behov av specialiserad palliativ vård för att ge dem möjlighet att få avsluta sitt liv i hemmet.

Patienterna är till stor del cancersjuka men där vårdas också patienter med andra svåra sjukdomar som hjärtsvikt, lungsvikt eller neurologiska sjukdomar som ALS. Det är patienter med behov av komplicerad smärtbehandling, avancerad apparatur, men också de med komplicerad social situation, till exempel unga cancerpatienter med småbarn, eller ungdomar.

Vård dygnet runt

Det krävs specialiserad palliativ vård dygnet runt, kontinuitet och kompetens av ett helt team runt patienten för att ge nödvändig trygghet när sjukdomen är i en föränderlig fas och behandlingen ofta behöver ändras. Här finns möjlighet till besök av specialistläkare och sjuksköterskor från kommunens ASIH-team i hemmet dygnet runt.

ANNONS

Förslaget att lägga ner teamen innebär, att man från Sahlgrenska Universitetssjukhuset bistår med ett palliativt konsultteam under kontorstid, men under veckans övriga 128 timmar vårdas patienterna av hemsjukvårdens sjuksköterskor. Den organisationen hade man i Göteborg för 10 år sedan, och det resulterade i ett stort antal besök på akutintagen och akuta inläggningar. ASIH bildades då och har sedan byggts upp till en välfungerande verksamhet runt patienterna.

Alternativet vid nedläggning av ASIH-teamen för patientgruppen i Göteborg är sjukhusvård.

Saknar palliativa vårdplatser

I flera av regionens mindre städer finns det palliativa team som liknar det man vill införa i Göteborg, men där har man en palliativ avdelning på närliggande sjukhus. Som exempel har Uddevalla sjukhus en vårdavdelning med 28 platser. På SU finns inte en enda palliativ plats.

Det behövs en stad av Göteborgs storlek och befolkningstäthet för att bära en organisation som ASIH, och vårdformen finns i övriga storstäder såsom Stockholm och Malmö.

Vårt förslag är att ha kvar ASIH som vårdform och som förebild, utbildningsverksamhet och kompetensnav. Demokraterna i Göteborgs kommun och i regionen har under lång tid sökt politiska beslutsunderlag och planering för förändringen utan resultat.

Frågan är i grunden helt opolitisk och rör endast ett berättigat önskemål från en mycket svag patientgrupp att få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt i hemmet.

Vi vill behålla vårdformen antingen genom nuvarande organisation eller genom övergång till Västra Götalandsregionen med bibehållen ambitionsnivå och kvalitet. Frågan är i grunden helt opolitisk och rör endast ett berättigat önskemål från en mycket svag patientgrupp att få avsluta sitt liv på ett värdigt sätt i hemmet.

ANNONS

Jessica Blixt (D), kommunalråd

Yvonne Lundberg (D), ledamot äldre samt vård- och omsorgsnämnden

Mariette Höij Risberg (D) ledamot regionfullmäktige Västra Götalandsregionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS