Förra året dömdes över 11 500 fängelseår ut sammanlagt, vilket är en ökning med 40 procent på bara tre år. Vi har fler misstänkta och dömda i fängsligt förvar än vad vi någonsin har haft tidigare, över 7 000 personer”, skriver debattören.
Förra året dömdes över 11 500 fängelseår ut sammanlagt, vilket är en ökning med 40 procent på bara tre år. Vi har fler misstänkta och dömda i fängsligt förvar än vad vi någonsin har haft tidigare, över 7 000 personer”, skriver debattören. Bild: Jessica Gow/TT

Låt inte känslorna äventyra rättssäkerheten

Sverige är i uppror. Stämningen i landet har eskalerat efter dödsskjutningarna i Farsta, Stockholm för några dagar sedan. Folket kräver krafttag, politiker och debattörer tävlar i att föreslå mest innovativa och hårda repressiva åtgärder. Man kan förstå att folk är rädda och upprörda. Men vi måste hålla känslorna i styr, skriver Jimmy Schiöld, advokat.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Alice Teodorescu Måwe, i grunden jurist och borgerlig opinionsbildare, skrev en text om att ”Alla brott måste rendera utvisning, medborgarskap kunna dras in. Det måste kosta att kosta”. Gällande förslaget att alla brott måste rendera utvisning har hon på Twitter bekräftat att hon verkligen menar att utvisning (av utlänningar får man nog anta) ska ske vid alla brott, exempelvis även vid ”snatteri” och fortkörning.

Den moderate riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm skrev häromdagen på sociala medier att ”Steg för steg skapar vi ordning i Sverige. Vänstersidan är bara ett farthinder som måste köras över”. Partikollegan, riksdagsledamoten Katarina Tolgfors, var å sin sida samtidigt upprörd över en hovrättsdom, där hovrätten hade sänkt fängelsestraffet för en dömd person, och skrev på Twitter ”Hovrätten, alltid på förövarens sida”.

ANNONS

Hårdare tag

Även vid föregående regerings styre var det i detta hänseende i princip ensidigt fokus på hårdare tag och repressiva åtgärder. Under före detta justitieminister Morgan Johanssons tid år 2014-2022 skedde de mest omfattande straffskärpningarna i Sverige någonsin. I ett Facebookinlägg i augusti 2021 proklamerade Morgan Johansson stolt att ”svenska domstolar dömer fler än tidigare, och till längre fängelsestraff. Förra året dömdes över 11 500 fängelseår ut sammanlagt, vilket är en ökning med 40 procent på bara tre år. Vi har fler misstänkta och dömda i fängsligt förvar än vad vi någonsin har haft tidigare, över 7 000 personer”.

Vad som nu inom kort förmodligen kommer införas är bland annat angiverilag för offentliganställda gällande papperslösa, straffbarhetsåldern ska sänkas kanske ända ner till tolv år, barn som begått brott ska därutöver straffas ännu hårdare än tidigare, vräkning ska kunna ske av familjer med barn involverade i ”kriminella gäng”, möjlighet till återkallande av svenska medborgarskap, preventiva hemliga tvångsmedel utan att något brott har begåtts och så vidare.

Som försvarsadvokat får man med åren en särskild förmåga att se på skeenden fördomsfritt och nyktert

Utöver detta har nya regler införts gällande en kraftig minskning av ersättningen till offentliga försvarare och målsägandebiträden, vilket på sikt kommer leda till rättssäkerhetsproblem och en kränkning av misstänktas och brottsoffers rättigheter.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet hade det dödliga våldet i Sverige år 2022 ökat med ungefär 20 fler årliga fall jämfört med 2002, alltså 20 år tidigare. Inte per capita, utan totalt. Under samma period ökade landets befolkning med drygt en och en halv miljon invånare. Men vad som är oroväckande är att andelen fall med dödligt våld där skjutvapen använts har ökat kraftigt; från drygt 20 fall år 2013 till drygt 60 fall år 2022. Den uppenbara slutsatsen är att skjutvapen numera används oftare vid dödligt våld än andra tillhyggen. Vilket givetvis är särskilt allmänfarligt.

ANNONS

Som försvarsadvokat får man med åren en särskild förmåga att se på skeenden fördomsfritt och nyktert. Livet är komplext, saker och ting är sällan svart eller vitt. Ingen människa föds ond, det finns alltid en förklaring till varför även dåliga saker sker. Förklaring är emellertid inte samma sak som ursäktande eller acceptans av agerande och beteende.

Manar till lugn

Men detta synsätt måste även appliceras på den pågående urholkningen av rättsstatens principer. Även det är en naturlig del av människan. Man kan förstå att folk är rädda och upprörda. Men det är trots det viktigt att vi även manar till lugn och eftertänksamhet; att sluta ta till extrema åtgärder som rubbar rättsstatens grundvalar och som inte har önskvärd effekt. Vi måste hålla känslorna i styr och vara fakta- och källkritiska.

Historien har visat att det är lätt att införa omfattande repressiva åtgärder och hårdare tag men mycket svårare att backa från.

Jimmy Schiöld, advokat

ANNONS