L, M, D och KD försökte vid det senaste nämndsammanträdet stoppa fler nedskärningar genom att använda eget kapital. Det var ett förslag som den rödgröna ledningen avslog utan motivering, skriver debattören.
L, M, D och KD försökte vid det senaste nämndsammanträdet stoppa fler nedskärningar genom att använda eget kapital. Det var ett förslag som den rödgröna ledningen avslog utan motivering, skriver debattören. Bild: Anna Sigvardsson

Lägg inte pengarna på hög - skolan har sin värsta kris någonsin

De rödgrönas nedskärningar kommer få till följd att redan hårt schemalagda lärare kommer behöva arbeta än mer vilket kommer att påverka arbetsmiljön. Ambitionsnivåer kommer behöva sänkas, trygghetsarbetet prioriteras ner och elever i behov av stöd kommer få sämre hjälp, skriver Pär Gustafsson (L).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Efter att kommunfullmäktige i Göteborg beslutade om den rödgröna budgeten för 2023 har det stått klart att stora ekonomiska utmaningar var att vänta för utbildningsnämnden. En stor del av underskottet har redan sparats in. Men nämndens senaste årsprognos visar ett underskott på 48 miljoner kronor.

Nu väntar omfattande nedskärningar på den kommunala gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Dessa kommer att slå hårt mot undervisningen och dess kvalitet när flera lärartjänster försvinner. De stora förlorarna är de unga människor som har det allra svårast i gymnasieskolan och lärare som behöver jobba ännu hårdare.

L, M, D och KD försökte vid det senaste nämndsammanträdet stoppa fler nedskärningar genom att använda eget kapital. Det var ett förslag som den rödgröna ledningen avslog utan motivering.

ANNONS

I stället valde de rödgröna partierna att lägga statsbidrag på hög i väntan på värre tider

När kommunfullmäktige för drygt en månad sedan tillförde utbildningsnämnden ytterligare resurser så varnade vi för att det inte skulle räcka och därför föreslog vi att nämnden skulle förstärkas med 53 miljoner. I stället valde de rödgröna partierna att lägga statsbidrag på hög i väntan på värre tider. Låt mig vara tydlig, den tiden är nu. Nyligen beskrev huvudskyddsombudet i GP att situationen för den kommunala gymnasieskolan "som den värsta han har varit med om”.

Konsekvensen av det rödgröna styrets prioriteringar innebär kännbara nedskärningar. Detta trots att det behövs fler lärare, inte färre på våra skolor. Det kommer få till följd att redan hårt schemalagda lärare kommer behöva arbeta än mer vilket kommer att påverka arbetsmiljön. Ambitionsnivåer kommer behöva sänkas, trygghetsarbetet prioriteras ner och elever i behov av stöd kommer få sämre hjälp.

Satsningar spolas bort

I sammanhanget är det viktigt att påpeka att Göteborg sedan decennier har en av landets lägsta ersättningar till gymnasieskolan vilket har bidragit till att den kommunala förvaltningen och gymnasieskolan redan är väldigt slimmad och effektiv. De senaste åren har vi kunnat genomföra ett antal viktiga satsningar, bland annat har ersättningen till gymnasieskolan höjts och insatser har genomförts för att stärka det kompensatoriska uppdraget. Det är satsningar som nu spolas bort på bara några månader med det nya styret. Det är bara att beklaga.

ANNONS

Ett stort antal lärare som går i pension i sommar kommer inte att ersättas och flera av deras kollegor kommer hamna i omställning.

I en interpellation till kommunfullmäktige lyfter vi nu åter frågan till debatt. För vi behöver få svar på varför den rödgröna ledningen inte vill stoppa nedskärningar på gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborg. Det är nu chansen finns att göra om och göra rätt. Det är nu som eget kapital behöver användas. Ingen vinner på att nämndens ekonomi bromsas och gasas sönder senare.

Pär Gustafsson (L) 2:e vice ordförande utbildningsnämnden

ANNONS