Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gängkriminaliteten måste knäckas och då behövs politiskt ansvar. Det ansvaret tar Vänsterpartiet, skriver Linda Snecker (V). Bild: Hanna Franzén/TT, Pressbild
Gängkriminaliteten måste knäckas och då behövs politiskt ansvar. Det ansvaret tar Vänsterpartiet, skriver Linda Snecker (V). Bild: Hanna Franzén/TT, Pressbild

Lägg inte ansvaret för gängkriminaliteten på föräldrarna

Alla människor som blir föräldrar är skyldiga att ta ansvar, fostra, stötta och att skapa trygghet för det barnet. Men när det inte fungerar, då hjälper inte uppfordrande utspel där man beskyller föräldrar i utsatta förorter som ansvariga för gängkriminaliteten, skriver Linda Snecker (V), rättspolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Gängkriminaliteten och skjutningarna i Sverige är ett stort och allvarligt problem. Mycket behöver göras och polisens arbete genom operation Rimfrost ska få all stöttning. Gängkriminaliteten ska knäckas.

För att göra det krävs en ny och offensiv politik som både motar tillbaka kriminaliteten här och nu, och förebygger på sikt. Men Moderaterna verkar sakna lösningar. Deras senaste utspel är i stället att beskylla föräldrar i utsatta förorter som ansvariga för gängkriminaliteten.

Uppfordrande utspel hjälper inte

Alla människor som blir föräldrar är skyldiga att ta ansvar, fostra, stötta och att skapa trygghet för det barnet. Men när det inte fungerar, då hjälper inte uppfordrande utspel från den moderata rättspolitiska talespersonen Johan Forssell. Det som krävs från politiker är i stället riktig politik.

När problem uppstår, när barn och föräldrar behöver hjälp, då ska samhället och välfärden finnas där

När problem uppstår, när barn och föräldrar behöver hjälp, då ska samhället och välfärden finnas där. En trygg skola med resurser att hjälpa dem som behöver hjälp. Socialtjänst, psykologer och fältassistenter som har tillräckligt med resurser för att se, fånga upp och stötta i god tid innan det har gått för långt. Tillsammans med polisen bygger det trygghet på riktigt. Det är sådan politik som krävs för ett samhälle där så få som möjligt drabbas av brott. Ett samhälle för alla.

Moralism knäcker ingen kriminalitet

När Moderaternas rättspolitiska talesperson nu i stället väljer att lägga fokuset på att det behövs ”lite föräldraansvar” för att stoppa gängkriminalitet, då tar Moderaterna rollen som moralister i stället för att försöka lösa problem. Föräldrarna har ansvar för det som de kan påverka och politiker har ett ansvar för det som politiken kan göra. Vänsterpartiets politik stärker välfärden och bygger ett tryggare samhälle, Moderaternas politik går åt helt andra hållet.

Jag har faktiskt aldrig hört talas om någon som tycker något annat än att föräldrar ska ta sitt ansvar

Jag har faktiskt aldrig hört talas om någon som tycker något annat än att föräldrar ska ta sitt ansvar. Men frågan är hur vi ser till att så sker. Genom att bygga ett samhälle där alla föräldrar får möjlighet att vara fungerande föräldrar eller genom skarpa tillsägelser på Facebook?

Klassisk moderat retorik

Men det är inte första gången vi hör sådan här retorik från Moderaterna. När de ställs inför stora samhällsproblem så vill de helst bara prata om individens brister, i stället för att ta ansvar och använda politiken för att lösa problemet. I debatten om arbetslöshet har de försökt måla upp en bild av lata arbetslösa, i stället för att satsa på utbildningstillfällen och nya jobb. När det handlar om sjukförsäkringen vill Moderaterna ge sken av att sjuka nog egentligen inte är så sjuka, i stället för att ta sitt ansvar som politiker och ordna rehabilitering, anpassade arbetsplatser och en trygg sjukförsäkring. När det är bostadsdebatt lägger de lösningen på att ungdomar som vill flytta hemifrån redan ska ha ett stort sparkapital på banken och köpa sig en överprissatt etta, i stället för att politikerna ska ta ansvar för att det byggs fler bostäder.

Det är alltid någon annan som ska lösa samhällsproblemen i Moderaternas värld – för själva står partiet svarslöst.

Moderaterna är inte ett parti för vanligt folk, det är ett parti för eliten. För dem som har det bättre än andra. Därför pekar Moderaterna finger åt Biskopsgårdens föräldrar och sänker skatten för föräldrarna i de rika områdena.

Kräver politiskt ansvar

Men någon måste vara den vuxna i rummet med riktiga politiska förslag. Gängkriminaliteten måste knäckas och då behövs politiskt ansvar. Det ansvaret tar Vänsterpartiet.

• Fler poliser behövs och för varje ny polis på fält ska en socialsekreterare anställas i kommunen.

• Inför sociala insatsgrupper i varje socialtjänst och stoppa nedskärningarna i socialtjänsten. Ge socialtjänsten möjlighet att arbeta förebyggande.

Det är unga, kränkta män som är inblandade i skjutningarna. Det behövs en åtgärdsplan för att komma åt detta enorma samhällsproblem.

• Det är unga, kränkta män som är inblandade i skjutningarna. Det behövs en åtgärdsplan för att komma åt detta enorma samhällsproblem.

• Tillsätt en haverikommission om våldet. Alla berörda aktörer och myndigheter behöver samlas i syfte att ta fram en konkret handlingsplan för att minska våldet och gängkriminaliteten.

• Inför ”Sluta skjutprojekt” som framgångsrikt används i Malmö i flera städer. Genom call-inmöten mellan gruppmedlemmar och polis, socialtjänst, kriminalvård och representanter från samhället som grupperna respekterar och lyssnar på.

• Inför krav på tydligare samverkan och samarbete mellan polis och kommuner med utsatta områden och uppdatera polisens medborgarlöften.

• Utred ett nytt vittnesskyddsprogram så att fler vågar vittna och brott kan utredas och dömas.

• Sluta dalta med företagen som enbart används för penningtvätt och som används som brottsverktyg för att förse kriminella nätverk med svarta pengar och kontanter. De göder gängkriminaliteten.

• Storsatsa på avhopparverksamhet.

• Höj statusen på brottsförebyggande arbete i kommunerna och stärk kriminalvårdens återfallsförebyggande åtgärder.

Moderaternas politik låter fattigdomen breda ut sig och klyftorna öka. Vid det här laget borde vi ha lärt oss vad det innebär. Det blir lättare för gängen att rekrytera nya unga killar och det blir svårare att bekämpa och förebygga brott.

Linda Snecker (V), rättspolitisk talesperson