Att lägga mindre resurser på att ta hand om en byggnad gör att vi kan behålla medarbetare och verksamhet, om än i hyrda lokaler, skriver debattörerna.
Att lägga mindre resurser på att ta hand om en byggnad gör att vi kan behålla medarbetare och verksamhet, om än i hyrda lokaler, skriver debattörerna. Bild: Joakim Berlin

Kyrkan lämnar inte stadsdelen – även om byggnaden säljs

Tidigare i veckan publicerades en text av Karin Greenberg Gelotte och Siw Wittgren-Ahl, med rubriken ”Kyrkan ska inte dra sig tillbaka från utsatta stadsdelar”. Så långt allt väl – för det stämmer, att kyrkan inte ska dra sig tillbaka. Den följande texten, däremot, innehöll tyvärr en rad felaktigheter. Här är ett försök att rätta till de största missförstånden, skriver Annika Larsson och Joakim Berlin, Lundby församling.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

12/6 Kyrkan ska inte dra sig tillbaka från utsatta stadsdelar

Vi börjar med påståendet att Lundby församlings ekonomi är ”urstark”. De drygt 100 miljoner kronor i eget kapital, som skribenterna hänvisar till, består till stor del av byggnader (kyrkor), inventarier (möbler, datorer) samt av värdepapper (en nödvändig reserv som varje år också ger intäkter). Det egna kapitalet är alltså inte en påse pengar som kan spenderas hur som helst, utan snarare sådant som är omöjligt, svårt eller olämpligt att omsätta i pengar för att använda till löpande utgifter.

Man skulle kunna säga att Lundby församling är rik på samma sätt som en fiskaränka i skärgården kan betraktas som mångmiljonär tack vare ett högt värderat hus. Hennes teoretiska miljoner bidrar dock föga till att betala mat och räkningar.

ANNONS

När det sedan kommer till stiftets granskning av församlingens ekonomi verkar skribenterna inte läst hela utlåtandet. Inledningsvis konstateras förvisso att Lundby församling i nuläget har en god ekonomi, men fortsättningen av stiftets bedömning pekar i en annan riktning:

”Oroande är dock ett snabbt minskande medlemsantal. Det innebär att Lundby församling måste planera för att med minskade resurser lösa sina uppgifter med bibehållen god ekonomi. Här kommer en översyn av fastighetsinnehav och prioriteringar bli nödvändiga. Minskade lokalkostnader kan frigöra resurser till verksamhet. […] Det vore ett stort misstag att avvakta med nödvändiga anpassningar med hänvisningen till att församlingens ekonomi i nuläget är god. Finansiella tillgångar ska aldrig användas till att över tid täcka verksamhet som inte ryms genom intäkter.”

Om skribenterna missat dessa rader skulle det kunna förklara varför de säger sig inte förstå besparingarna.

Den kanske allvarligaste felaktigheten är sedan påståendet att en försäljning skulle betyda att kyrkan lämnar en utsatt stadsdel. Att lägga mindre resurser på att ta hand om en byggnad gör tvärtom att vi kan behålla medarbetare och verksamhet, om än i hyrda lokaler (och i Biskopsgårdens kyrka ett par hållplatser bort). Arbetet med att hitta konkreta lösningar pågår, bland annat för någon form av mötesplats och fritidsverksamhet.

ANNONS

Till sist – i och med att vi inte tänker dra oss tillbaka, samtidigt som någon annan övertar byggnaden – flera visningar har redan skett och ytterligare förfrågningar finns, så en rivning blir knappast aktuell – kan det snarare bli fler aktörer som är verksamma i stadsdelen framöver. Det är något alla vinner på.

Annika Larsson, kyrkoherde Lundby församling

Joakim Berlin, ordförande kyrkorådet Lundby församling

LÄS MER:Länsmansgården blir inte detsamma utan kyrkan

LÄS MER:Att stänga Länsmansgårdens kyrka skulle drabba barnen

LÄS MER:Vi kan inte behålla kyrkor till varje pris

ANNONS