Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Broman (V).
Jenny Broman (V).

Kyligt klimat för den som råkar vara fattig

Det borgerliga styret försämrar för barnfamiljer som saknar bostad. Det är helt oacceptabelt att slå mot grupper som redan har det svårt, skriver Jenny Broman (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

1 maj inskränktes nödbiståndet, med andra ord den hjälp som personer som är hemlösa och saknar missbruks- eller psykiska problem kan få. Numera kan dessa grupper inte längre få hjälp med boende utan får i stället pengar i handen för att skaffa tak över huvudet i en vecka. Många blir hänvisade till vandrarhem och akutboenden.

Beslutet togs av tjänstepersoner som konsekvens av det borgerliga styrets nedskärningsbudget. Redan i våras ifrågasatte Vänsterpartiet inskränkningen, för oss är det oacceptabelt att behandla utsatta människor och barnfamiljer utan bostad på det här sättet.

Förödande för barnen

Bostadsbristen i Göteborg tvingar många människor att bo i tillfälliga eller dyra boenden. Men för dem som lever på marginalen kan det vara svårt att ens hitta ett tillfälligt boende. Därför kan personer med låga inkomster eller som lever på försörjningsstöd behöva vända sig till socialtjänsten för hjälp. För många barnfamiljer där föräldrarna saknar jobb kan det vara enda utvägen.

Det är en skam och ett misslyckande att det finns barn i Göteborg som lever i hemlöshet. Att barn tvingas packa sina väskor och byta boende var och varannan vecka skapar en enorm otrygghet.

Det är en skam och ett misslyckande att det finns barn i Göteborg som lever i hemlöshet. Att barn tvingas packa sina väskor och byta boende var och varannan vecka skapar en enorm otrygghet. Dessutom får dessa barn svårt att klara skolgång och att skapa sociala kontakter.

Kortsiktig politik

Att det borgerliga styret skär ner på välfärden och sociala boenden är kortsiktigt och fel väg att gå. Konsekvenserna av den här formen av socialpolitik blir långsiktiga. Priset för att låta barn växa upp utan bostad, utan en fast punkt i tillvaron, utan att klara skolan kommer framtidens göteborgare få betala.

Utöver att nödbiståndet stramats åt vill det borgerliga styret också införa bidragskontrollanter och höja kraven för försörjningsstöd. Dessutom riskerar personer med försörjningsstöd att bli av med sitt kollektivtrafikkort. Det blåser med andra ord kalla vindar i Göteborg för den som råkar vara fattig.

Inskränkningen av nödbistånd är omänsklig och fel väg att gå. Vänsterpartiet vill istället öka resurserna till välfärden och hitta långsiktiga lösningar för dem som lever i hemlöshet. Att ha någonstans att bo, en plats att kalla hemma, är en mänsklig rättighet som måste värnas. Vi hoppas nu att även det borgerliga styret är lika beredda att återinföra stödet till dem som saknar bostad.

Jenny Broman (V)

oppositionsråd