När människor utestängs från det offentliga rummet och utmålas som farliga, enbart baserat på hur deras kroppar ser ut och fungerar, då är demokratin hotad. Alla som vet hur våldspyramiden fungerar vet att det är med elakartade myter och smutskastning som våldet börjar, skriver debattören.
När människor utestängs från det offentliga rummet och utmålas som farliga, enbart baserat på hur deras kroppar ser ut och fungerar, då är demokratin hotad. Alla som vet hur våldspyramiden fungerar vet att det är med elakartade myter och smutskastning som våldet börjar, skriver debattören. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kvinnorörelsen sprider obehagliga myter om transpersoner

Trots att det alltså befunnit sig transkvinnor, även med penis, i damernas omklädningsrum och troligen även på kvinnoanstalter, i mer än tio år finns inga övergrepp rapporterade, skriver Lukas Romson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Replik

6/3 Jämställdheten hotas om alla ska få välja juridiskt kön själva

I måndagens GP varnade Sveriges Kvinnorganisationer för vad som kan hända om Sverige tar bort kopplingen mellan juridiskt och biologiskt kön. De hävdar att ciskvinnors rättigheter och jämställdheten hotas. Men deras argument bygger på spekulationer och obehagliga myter. Dessutom är de tio år för sent ute med sin varning. Kopplingen mellan transpersoners juridiska och biologiska kön är redan helt borta. Det har länge gått att få kvinnligt juridiskt kön utan att genomgå annan kirurgi än sterilisering. Och sedan tvångssteriliseringarna avskaffades 2013 är det enbart diagnos som krävs för att byta juridisk kön, inte behandling.

ANNONS

Trots att det alltså befunnit sig transkvinnor, även med penis, i damernas omklädningsrum och troligen även på kvinnoanstalter, i mer än tio år finns inga övergrepp rapporterade. Ändå försöker delar av kvinnorörelsen utmåla transkvinnor som våldtäktsmän. Lite som rasisterna gör när de varnar för ”invandrarmän” som våldtar fina vita kvinnor. Och lite som när vita hemmafruar i den amerikanska södern kände helt oberättigad oro och rädsla inför att använda samma toaletter som svarta ”smutsiga” kvinnor. Och därför bidrog till rasåtskillnadslagarna.

Transpersoners verkliga lidande måste vägas in när man funderar över de farhågor om ciskvinnors möjliga lidande som Sveriges Kvinnoorganisationer för fram

När människor utestängs från det offentliga rummet och utmålas som farliga, enbart baserat på hur deras kroppar ser ut och fungerar, då är demokratin hotad. Alla som vet hur våldspyramiden fungerar vet att det är med elakartade myter och smutskastning som våldet börjar.

Även om det alltså inte krävs någon behandling alls för att byta juridiskt kön är det ändå viktigt att införa självdefinition, det vill säga en process för byte av juridiskt kön där inga andra krav än ansökan och eventuella ålderskrav ställs. Dagens system, med krav på diagnos och vårdkontakt, innebär ett stort lidande. Att ha ett utseende och juridiskt kön som inte stämmer överens innebär risk för trakasserier, diskriminering, hot, hat och våld. Med självdefinition skulle det ta några månader att få ett nytt personnummer. I dag tar det tre till sex år, år av konstant rädsla att outas och stor risk för hot, trakasserier och våld.

ANNONS

Halkar efter

Transpersoners verkliga lidande måste vägas in när man funderar över de farhågor om ciskvinnors möjliga lidande som Sveriges Kvinnoorganisationer för fram. Farhågor som alltså tycks bygga på såväl missförstånd som rena myter.

Sverige behöver göra som alla våra nordiska grannar. De och nitton andra demokratier i världen har infört självdefinition. Både Europarådet och Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter rekommenderar det.

Sverige har varit bäst i klassen när det gäller transpersoners mänskliga rättigheter. Nu halkar vi efter. Transpersoners verkliga lidande och behov är viktigare än alarmistiska varningar för påhittade faror.

Lukas Romson, socialdemokratisk feminist och transexpert

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS