Modern forskning visar tydligt att lugn och ro, kontinuitet i vården, trygghet och självförtroende är grunden för att möjliggöra en lugn och komplikationsfri födsel, skriver debattörerna.
Modern forskning visar tydligt att lugn och ro, kontinuitet i vården, trygghet och självförtroende är grunden för att möjliggöra en lugn och komplikationsfri födsel, skriver debattörerna. Bild: Privat

Kvinnor har rätt till samma barnmorska – hela graviditeten

Nyligen sa Västra Götalands-regionen nej till att ge kvinnor möjlighet till samma barnmorska före, under och efter förlossningen. Trots att gravida i hela Sverige vill få föda med en barnmorska de redan känner sig trygga med. Vill vill att kvinnor ska få möjlighet välja var de vill föda och få kontinuerlig vård – genom hela graviditeten, skriver Lisel Bello Næslund, ordförande Birth Rights Sweden och Anna Toss, talesperson Nätverket Föda lugnt.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Varje år drabbas tiotusentals kvinnor i Sverige av förlossningsskador som påverkar eller till och med förstör deras liv. Kvinnor skadas vid vad som borde vara det största ögonblicket i deras liv – stunden då de föder barn. En stor anledning till det är – hög arbetsbelastning inom förlossningsvården.

Vi de undertecknande kräver en omfattande reform som sträcker sig längre än till pengatillskott – en attitydförändring där kvinnor och barns liv snarare än budgetar ställs i centrum.

LÄS MER: Regionen säger nej till populära barnmorskeprojektet från Stockholm

De allra flesta gravida har goda chanser att föda barn utan risk för komplikationer. Det som behövs är lugn och ro så att kroppen får jobba ostört. Det är dock oftast inte möjligt, i dagens svenska förlossningsvård.

ANNONS

Varje år får vi höra att ”förlossningsvården går på knäna” och om bristen på barnmorskor. Barnmorskor drivs bort från yrket på grund av utmattning och kringskurenhet, det är alltså snarare brister inom förlossningsvården som gör att barnmorskor inte söker sig till den, än att det finns för få barnmorskor.

”Du kunde ha dött”

Varje år känner sig tiotusentals föräldrar överkörda, dåligt och stressigt bemötta och går hem från sjukhuset med en känsla av att ha blivit utsatta för fysiska och själsliga övergrepp – men det de får höra är ”bebisen lever, det är ju huvudsaken!”, ”var glad att du födde i världens bästa land, du kunde ha dött!” Och det numera klassiska: ”allt ser fint ut”.

Många blivande föräldrar skulle föredra att föda hemma med en barnmorska de känner och litar på, eller på en liten lugn födelseklinik. Det är inte ett alternativ i Sverige, och deras önskan avfärdas som orimlig, trots fakta som talar för att det är ett säkert, ibland säkrare, alternativ.

Andra skulle föredra ett kejsarsnitt framför risken att tvingas till en stressig vaginal födsel som alldeles för ofta slutar med andra och tredje, till och med fjärde gradens bristningar och men för livet, inte minst i anknytningen till barnet. Även dessa föräldrar blir ofta bemötta som mindre vetande.

ANNONS

Modern forskning visar tydligt att lugn och ro, kontinuitet i vården, trygghet och självförtroende är grunden för att möjliggöra en lugn och komplikationsfri födsel. För många barnmorskor är detta en omöjlighet att erbjuda de födande då de arbetar under alltför pressade förhållanden. Ivos rapport om 2019 års förlossningsskador visar att för hög arbetsbelastning är en stor orsak till förlossningsskadorna som kvinnor utsätts för idag.

Kräver förändring

Allt detta måste förändras, nu! Stefan Löfven, Lena Hallengren, Anna Starbrink och övriga vårdansvariga i landets 20 regioner – ni måste visa att ni tar problemen på allvar och att ni tar det fulla ansvaret för att förlossningsvården blir säker för de födande och nyfödda. Ni är ansvariga för att det skapas fler alternativ till sjukhusförlossning. Ni är ansvariga för att barnmorskorna får bättre arbetsvillkor så att de kan erbjuda de födande bästa möjliga tänkbara upplevelse - och inte samtidigt själva bli utslitna.

I höstas fick vi närmare 30 000 underskrifter på den namninsamling som vi tog fram tillsammans med barnmorskorna Märta Cullhed Engblom och Asabea Britton, med krav på viktiga förändringar i förlossningsvården.

De viktigaste kraven är:

• Att Sverige inför nationella riktlinjer i födelsevården, så att det blir jämlikhet i vården i hela landet. Att varje region ska erbjuda ”caseload midwifery”, det vill säga kontinuerlig vård genom graviditet, förlossning och eftervård – idag finns det bara i Stockholm, trots att gravida i hela Sverige önskar att få föda med en barnmorska de redan känner sig trygga med.

ANNONS

• Att alla kliniker har ”en födande, en barnmorska”. Att det blir möjligt för gravida i hela landet att på samma villkor välja var de vill föda: på sjukhus, med kejsarsnitt, hemma med barnmorska eller på en mindre, barnmorskeledd födelseklinik.

Lisel Bello Næslund, ordförande Birth Rights Sweden (f d Födelsehuset)

Anna Toss, talesperson Nätverket Föda lugnt

ANNONS