Kvinnor behandlas orättvist i vården

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Trots kvinnors högre sjuklighet visar undersökningar att kvinnors tillgång till vård, nya och dyrare behandlingar är sämre än mäns. Män får snabbare vård, får göra fler undersökningar och ta fler prover än kvinnor. Behandlingen eller läkemedel är ofta anpassat till en manlig norm. Alltför sällan gör man skillnad på vad män och kvinnor har för behov, vilket kan drabba både män och kvinnor. Andra gånger kan man göra för stora skillnader mellan könen där det inte är befogat.

För oss är det oacceptabelt, det behövs fortfarande stora förändringar inom hälso- och sjukvården för att vi ska få en rättvis och jämställd vård i vårt land.

ANNONS

Vi vill se:

mer könsuppdelad statistik

mer könsspecifik forskning och genusforskning i vården

mer utbildning i genusperspektiv av personalen.

Fortfarande vanlig cancerform

Vi verkar bland annat inom två sjukdomsområden där kvinnor drabbas hårt, nämligen bröst- och livmoderhalscancer. Trots stora framgångar finns fortfarande orättvisor runt om i landet.

Kunskaperna om bröstcancer ökar och insamlingarna av pengar har nått rekordnivåer, mycket tack vare bröstcancermånaden varje höst. Genom nya behandlingar och läkemedel har många kvinnor fått högre livskvalitet under sjukdomen och betydligt fler överlever. På tjugo år har överlevnaden efter fem år ökat från 65 procent till över 85 procent. Många studier av nya substanser pågår som så småningom kan leda till ännu fler nya läkemedel mot bröstcancer.

Men trots framgångarna ökar antalet insjuknade i bröstcancer fortfarande och är den näst vanligaste cancerformen för kvinnor. Socialstyrelsens riktlinjer rekommenderar screening för alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Detta fungerar mycket olika mellan landstingen - i Stockholms län har exempelvis inte de som fyllt 45 år fått börja med sin screening trots att beslut fattats om att alla över 40 ska få genomgå undersökning med mammografi. I vissa landsting kallar man inte förrän vid 50 års ålder för att man saknar personal.

ANNONS

För oss är det självklart att Sverige fortsätter vara ledande på bröstcancerområdet men då krävs:

att screeningprogrammen runt om i landet utförs enligt Socialstyrelsens rekommendationer

att bristen på mammografer åtgärdas

att nya läkemedel och behandlingar mot bröstcancer snabbare kommer alla kvinnor till del

att alla landsting tillämpar de nationella behandlingsriktlinjerna för bröstcancer.

Kan upptäckas i tid

Nyligen genomförde den europeiska cancerorganisationen ECCA, Europaveckan för prevention av livmoderhalscancer, för att öka medvetenheten. Tillsammans med dem genomför vi seminarier över hela landet för att uppmärksamma denna vanliga cancerform.

Ett effektivt sätt att förebygga livmoderhalscancer är att göra regelbundna cellprovs-kontroller. På så sätt kan cancer upptäckas i tid. Socialstyrelsens riktlinjer säger att alla kvinnor mellan 23 och 60 år ska lämna cellprover, vart tredje år för kvinnor upp till 50, därefter vart femte år. Men det varierar kraftigt över landet. En rapport från det nationella kvalitetsregistret för gynekologisk cellprovskontroll visade att bara fem landsting når upp till EU:s och WHO:s mål om 85 procents täckningsgrad för gynekologisk cellprovstagning. I de bästa landstingen screenas över 90 procent av alla kvinnor medan det sämsta ligger på 61 procent.

Följ andra exempel

ANNONS

Sedan något år tillbaka finns ytterligare ett sätt att förhindra livmoderhalscancer, nämligen vaccinering. Under det senaste året har två olika vacciner kommit ut på den svenska marknaden. Det mest effektiva sättet att använda vaccin är att det förs in i barnvaccinationsprogrammet så att alla får del av det. I Sverige pågår processen med att ta ställning till om allmän vaccinering av flickor ska ske. Socialstyrelsen kommer snart med förslag till riktlinjer. Vi menar att Sverige måste följa Danmarks, Grönlands, Englands och andra länders beslut om att ge alla unga kvinnor detta skydd.

För oss är det viktigt att alla metoder för att förhindra livmoderhalscancer nu införs på bred front:

alla unga kvinnor bör vid tolv års ålder snarast erbjudas allmän vaccinering inom ramen för barnvaccinationsprogrammet

även äldre flickor och kvinnor måste få möjlighet att mot självkostnad vaccinera sig mot livmoderhalscancer i alla landsting

cellprovsscreeningen måste bli bättre och mer lika över landet

åldersgränsen för cellprover måste höjas från dagens 60 till 70 år.

Möt utmaningen

Vi är stolta över att svenska kvinnor som drabbas av bröst- och livmoderhalscancer många gånger får en fantastisk vård. Men fortfarande drabbas alltför många kvinnor helt i onödan. Resurser, metoder och kompetens finns. Det gäller bara för ansvariga politiker i regering och landsting att ta sitt ansvar och se till att dessa möjligheter utnyttjas på bästa sätt. Vi vill bidra med våra kunskaper och erfarenheter i kampen för jämställd och rättvis vård för alla kvinnor. Vi utmanar därför politiker i riksdag och landsting att ta sitt ansvar - är du redo att anta den utmaningen Göran Hägglund?

ANNONS

Alexandra Charles

1,6-miljonersklubben för kvinnors hälsa,

Gunilla Björk

gynekolog och specialist i kvinnosjukdomar, Strängnäs, medlem i 1,6-miljonersklubbens kärntrupp

Ingrid Kössler

ordförande BRO (Bröstcancerföreningarnas riksorganisation)

Margaretha Sundsten

ordförande Gynsam (Gyncancerföreningarnas nationella samarbetsorganisation)

ANNONS