Marcus Nilsen, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst och Ellinor Lindström, vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst
Marcus Nilsen, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst och Ellinor Lindström, vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Krogarna borde få ha nattöppet alla veckans dagar

Vi tycker det är bra att stadens krögare återigen får en möjlighet att ha öppet längre på fredagar. Samtidigt hoppas vi att det så småningom ska gälla alla veckans dagar, skriver Liberala ungdomsförbundet Väst.

|

Replik

Krogtider, 24/1

Det är fredag och slutet på veckan. Du har stämplat ut från jobbet, eller precis packat ner din anteckningsbok efter föreläsningen. Du och dina vänner får feeling. Ni går ut, tar en drink och dansar för glatta livet. Mitt i dina schystaste danssteg tänds lampan och du tvingas hem. Det är fredag och återigen har politikers ovilja att låta individens frihet stå i centrum satt punkt för din utekväll.

Men tack vare Liberalerna kommer inga festsugna helgfirare att behöva gå hem redan klockan 03.00 på fredagsnatten i framtiden. Efter en motion av Liberalerna vände Socialdemokraterna kappan efter vinden och gick med på en uppgörelse om att tillåta serveringstider på fredagar till klockan 05.00. Från början var förslaget från Liberalerna att öppettiderna skulle vara till 05.00 varje dag. Vi nådde tyvärr inte ända fram men den kampen går såklart vidare.

Hårdast reglerade i världen

Sverige är ett av de länder där fest är hårdast reglerat i hela västvärlden. En bidragande orsak är att inrutat i den svenska folksjälen är tanken om att människor ska vara produktiva, bidra till välfärden och det ekonomiska ekorrhjulet. I Göteborg har människor tvingas avsluta fredagskvällen klockan tre på natten, medan i Barcelona lämnar människor dansgolvet först sex timmar senare. Fattar inte stadens politiker att de stryper varje chans till spontanitet?

Betyder vår längtan efter individens frihet till dans att vi inte ser problemen med stöket på stan? Inte alls, tvärtom. Vi tror dock inte på att lösningen är så enkel som att stänga alla krogar tidigare, då hade ju problemen redan varit lösta. Sätt upp hårda krav på den ordning som man önskar och låt därefter de nattklubbar som uppfyller kraven ha öppet. Svårare än så är det inte.

Kontrollerad miljö

På krogen är det lagligt att dricka alkohol och det är en kontrollerad miljö. Tidigt stängda krogar leder till att festandet flyttar till svartklubbar, med billigare alkohol eller till hemmafester där tryggheten inte kan säkerställas. Med en mångfald av öppettider och tillstånd, fler vakter och bättre kontroll får vi också en stad med ett levande och tryggare krogliv.

Vi tycker det är bra att stadens krögare får en möjlighet att ha öppet längre på fredagar men vi hoppas att Liberalernas grundförslag kommer bli en verklighet i framtiden. Låt Göteborg få ett nattliv som är tryggt men samtidigt inte onödigt begränsande. Individens frihet måste kunna få finnas även på dansgolvet kl 05.00.

Marcus Nilsen

distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Ellinor Lindström

vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst