Många ungdomar har redan hamnat utanför gymnasielagen, bland annat på grund av godtyckliga datum. Dessutom är lagkraven så tuffa, att många som omfattas inte kommer att klara sig - inte ens med hjälp av en ny “coronalag”. Dessa ungdomar kommer med stor sannolikhet att dröja sig kvar här i landet eftersom utvisning till krig, konflikt och förföljelse inte är något alternativ, skriver debattörerna.
Många ungdomar har redan hamnat utanför gymnasielagen, bland annat på grund av godtyckliga datum. Dessutom är lagkraven så tuffa, att många som omfattas inte kommer att klara sig - inte ens med hjälp av en ny “coronalag”. Dessa ungdomar kommer med stor sannolikhet att dröja sig kvar här i landet eftersom utvisning till krig, konflikt och förföljelse inte är något alternativ, skriver debattörerna. Bild: Jessica Gow/TT

Krisen kräver att alla ensamkommande får amnesti

Centerpartiet har föreslagit att de ensamkommande ungdomar som omfattas av den tillfälliga gymnasielagen bör få amnesti. Men det räcker inte och är endast en avledningsmanöver. Vi kräver att alla ensamkommande flyktingar får amnesti, skriver bland andra barnläkaren Henry Ascher från kampanjen "Håll ihop Sverige".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Just nu diskuteras en lättnad i den nya, kritiserade gymnasielagen utifrån de ändrade förutsättningarna på grund av coronakrisen. De unga krigsflyktingar, vars liv och framtid står på spel, ska inte behöva drabbas av den rådande situationen, enligt förslag från bland andra Centerpartiet. Men det räcker inte. Nu krävs en amnesti för alla Sveriges ensamkommande ungdomar.

Den statliga behandlingen av Sveriges ensamkommande ungdomar har innehållit ett flertal kritiserade inslag som oacceptabla väntetider, godtyckliga åldersuppskrivningar och missvisande medicinska åldersbedömningar. Även tvångsutvisning av konvertiter och HBTQ-ungdomar till länder där de hotas av dödsstraff, har pågått under ett antal år i strid mot internationella konventioner.

ANNONS

Mänskligt lidande

Resultatet är inte bara att Sveriges internationella rykte som fungerande demokrati och rättsstat tar skada. Det handlar om ett oacceptabelt mänskligt lidande, en pågående humanitär tragedi som kommer att lämna irreparabla spår i vårt svenska samhälle, framför allt splittringen av otaliga familjer.

Det är förvisso bra, och nödvändigt, att politiker från flera partier nu börjar uppmärksamma den situation som man försatt såväl de ensamkommande som hela det svenska samhället i. Men förslagen om en marginell justering av gymnasielagen framstår snarast som en avledningsmanöver.

Många ungdomar har redan hamnat utanför gymnasielagen, bland annat på grund av godtyckliga datum. Dessutom är lagkraven så tuffa, att många som omfattas inte kommer att klara sig - inte ens med hjälp av en ny “coronalag”. Dessa ungdomar kommer med stor sannolikhet att dröja sig kvar här i landet eftersom utvisning till krig, konflikt och förföljelse inte är något alternativ.

Växande skuggsamhälle

Vi kommer att få se allt fler papperslösa, marginaliserade människor i Sverige. Vi talar om tiotusentals människor som lämnas utan möjlighet att påverka sin egen situation, och än mindre bidra till ett välfungerande samhälle.

Ett Sverige baserat på en uppdelning i “vi och dom”, med ett växande skuggsamhälle, är inte en lösning. Som “ambassadörer” för kampanjen “Håll ihop Sverige” kräver vi ett omedelbart ingripande för en värdig och hållbar lösning: Besluta om permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som har varit här i mer än ett år - och gör det nu, det brådskar.

ANNONS

Henry Ascher, professor, barn- och ungdomsläkare

Thomas Avén, ordförande Läkare I Världen

Sara Brachet, fd diakoniassistent i Svenska kyrkan Paris

Abdul Ghafoor, Director of Afghanistan Migrants Advice and Support

Organisation (AMASO)

KG Hammar, ärkebiskop emeritus

Bertil Kågedal, professor emeritus i klinisk kemi, Linköpings universitet

Suzanne Osten, regissör

Parul Sharma, människorättsjurist och författare

Anders Silfverdal, sjukhuspastor i Östersund

Marit Törnqvist, illustratör och författare

Anders Wijkman, författare och debattör

Thomas Hammarberg, styrelseledamot i Tro och Solidaritet och tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS