Krisåtgärderna för företagen måste förstärkas och förlängas

Pandemin drar ut på tiden. Alltfler talar om en tredje våg och beskeden om försenade vaccinleveranser duggar tätt. Detta i kombination med ytterligare restriktioner gör behovet av stödåtgärder till näringslivet fortsatt akut, skriver Thomas Erséus och Andreas Åström, Almega.

ANNONS

Branscher drabbas väldigt olika av pandemin. Men att vissa branscher klarar sig skapligt betyder inte att stödåtgärderna till de som krisar kan avslutas. Tvärtom, pandemin är långt ifrån över och det är hög tid att förlänga stöden.

Situationen för många tjänsteföretag är alltjämt nattsvart. Omställningsstödet till företag som har tappat minst 30 procent av sin omsättning till följd av pandemin förlängdes i förra veckan. Detta var välkommet, men förlängningen borde ha omfattat även maj och juni. Företag behöver långsiktiga spelregler, speciellt när de står på konkursens brant.

Leverera snabbare

Det förlängda permitteringsstödet är ett stöd för företagen under perioden december till och med juni. Men eftersom ansvarig myndighet, Tillväxtverket, måste bygga om sina IT-system så dröjer det till valborg, eller i värsta fall midsommar, innan stödet når fram. Svensk statsförvaltning måste leverera bättre än så, särskilt i kristider.

ANNONS

De nyligen aviserade restriktionerna för fjärrtrafik kommer att drabba tåg- och bussföretag. Men när färre personer reser kommer även intäkterna att minska för en rad verksamheter som är beroende av utsocknes besök. Stödåtgärderna måste omfatta även dessa.

Trots att rådande restriktioner närmast kan liknas med näringsförbud har de tillskott som staten lämnat till krisande regionala kollektivtrafikmyndigheter inte kommit trafikföretagen till del. Dessa har drabbats mycket hårt och står för en stor del av intäktsbortfallet. Till skillnad från EU har regeringen inte heller infört riktade åtgärder som exempelvis reducerade banavgifter. Dessa måste avskaffas, åtminstone till och med den 30 juni 2021.

Uppmaningen till regeringen, Centerpartiet och Liberalerna när de ska diskutera stödåtgärdernas nästa fas är att stötta de företag som påverkas direkt och indirekt av restriktionerna

En stödåtgärd som varit mycket effektiv var förra vårens sänkta arbetsgivaravgifter som gällde 30 anställda per arbetsgivare och innebar en lättnad på maximalt 5 300 kronor per anställd och månad. Stödåtgärden var dessutom inte behäftad med vare sig IT- eller ansökningskrångel.

Uppmaningen till regeringen, Centerpartiet och Liberalerna när de ska diskutera stödåtgärdernas nästa fas är att stötta de företag som påverkas direkt och indirekt av restriktionerna. Processerna för beslutade åtgärder måste snabbas på, permitteringsstödet utökas och omställningsstödet förlängas. Dessutom bör banavgifterna och flygskatten avskaffas under en övergångsperiod eftersom djupa skador på denna typ av infrastruktur vore förödande för såväl näringsliv som samhälle.

ANNONS

Genom att förlänga stödåtgärderna och ge krisande arbetsgivare stöd åtminstone under första halvåret 2021, kommer såväl jobb som i grunden livskraftiga verksamheter att kunna räddas.

Thomas Erséus, vd, Almega

Andreas Åström, näringspolitisk chef, Almega

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS