Men de massiva bombningarna, de höga civila dödstalen och den humanitära katastrofen i Gaza är relevanta för oss göteborgare, skriver debattörerna.
Men de massiva bombningarna, de höga civila dödstalen och den humanitära katastrofen i Gaza är relevanta för oss göteborgare, skriver debattörerna.

Kriget i Gaza påverkar oss göteborgare, Ulf Kristersson

I stället för att bemöta våra frågor och kritik valde statsministern och Moderaterna att attackera oss med felaktiga påståenden om terrorsympatier och relativiserande paralleller till Nazityskland, skriver Martin Spånberg, Ludvig Antonsson och Oskar Kristenson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter att Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson valde att avsluta sitt öppna möte på Pustervik i förtid har det blivit stor debatt om händelseförloppet. Vi var tillsammans med ett hundratal göteborgare på plats för att ställa kritiska frågor och kräva ansvar för regeringens svaga positioner gällande det som händer i Gaza. I stället för att bemöta våra frågor och kritik valde statsministern att attackera oss med felaktiga påståenden om terrorsympatier, och en moderat politiker drog i efterhand relativiserande paralleller till Nazityskland angående det som hände på Pustervik.

Tondövheten inför mötesdeltagarnas reella känslor på Pustervik är enklare att förstå när Ulf Kristersson säger till Göteborgs-Posten den 24 november att han inte accepterar att konflikterna i Mellanöstern ”tar sig rakt in i det svenska samhället”. Men de massiva bombningarna, de höga civila dödstalen och den humanitära katastrofen i Gaza är relevanta för oss göteborgare. Inte bara på grund av att vi står upp för människors värdighet eller att vi motsätter oss den djupa orättvisa som palestinier genomlever. Det som sker i Gaza är relevant för oss göteborgare också för att såren lever vidare i Göteborg.

ANNONS

Vi är många göteborgare som känner andra som har anhöriga i Gaza

Vi är många göteborgare som har vänner, släktingar och familj i Gaza. Vi är många göteborgare som känner andra som har anhöriga i Gaza. Och vi är flera göteborgare som befinner oss i eller har dött i Gaza. Fyraåriga Nawal från Göteborg är ett av många offer.

Samtidigt har Försvarsmakten tecknat ett avtal med det israeliska vapenföretaget Elbit Systems, med kontor i Göteborg, som förutom att bidra med vapen till Israels ockupation av Västbanken också säljer militärt material till Marocko, Myanmar och Azerbajdzjan. Det är alltså inte bara förtrycket av palestinier som med statsministerns ord har tagit sig rakt in i Göteborg, utan även förtrycket av västsaharier, rohingyer och armenier.

Vi måste förstå att denna regering, trots Ulf Kristerssons tal om Sveriges och EU:s linje, håller en extrem position i världen och i Europa. Frankrikes president Macron har krävt eldupphör. Belgien och Spaniens regeringar har krävt att det tillfälliga eldupphöret ska bli permanent. Norges statsminister har kallat Israels agerande i Gaza för krigsbrott. Till och med Israels närmaste allierade, president Joe Biden, har uttryckt stöd för att förlänga vapenvilan trots den israeliska regeringens protester.

Släta över

Från regeringens sida har inga tydliga krav alls uttryckts mot Israels regering. I stället upprepar statsministern talepunkter om att Israel har rätt att försvara sig. Ulf Kristersson använder Hamas hemska attack mot civila den 7 oktober för att släta över Israels fruktansvärda attacker mot civila de senaste två månaderna. Men ett krigsbrott motiverar inte ett annat. Och det var denna frustration vi kände inne på Pustervik den 21 november. För att Ulf Kristersson åker till Göteborg utan att ta hänsyn till hur viktig denna fråga är för många av oss göteborgare.

ANNONS

Martin Spånberg, Förbundet Allt åt alla

Ludvig Antonsson, Förbundet Allt åt alla

Oskar Kristenson, Förbundet Allt åt alla

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS