Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Socialdemokraterna i Åmål har förlorat respekten för väljarnas förtroende och förbrukat vad som återstod av det, skriver debattörerna. Bild: Pressbild, Janerik Henriksson / TT

Korruptionen måste bort – dags för Åmålsduon att avgå

Vi kan inte se mellan fingrarna på korruptionen som fördärvar samhället. Träsket måste börja rensas nu och de första som ryker bör bli Anders Sandén, kommundirektör i Åmål, och Michael Karlsson (S), kommunstyrelsen ordförande i Åmål, skriver Suhaib Hurani, distriktsordförande MUF VGR och Fredrik Eneroth, ordförande MUF Åmål.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraterna blev 2010 mindre än på nästan 100 år – men i Sigtuna gjorde S ett rekordval med drygt 42 procent. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade förra veckan att valsegern varken var ett resultat av ett socialdemokratiskt mirakel eller regelrätta metoder. Det handlade enligt SVT om valfusk, korruption och bedrägeri. I programmet avslöjas den dockteater som den dåvarande socialdemokraten Anders Sandén spelat ut i Sigtuna – och hans föreställning är inte över än. 2019 anställdes han olagligt och utan korrekta demokratiska processer av sina partikollegor som kommundirektör i Åmål, och han sitter kvar än.

Skattebetalarna fick notan

I Sigtuna kommun styrde och ställde Anders Sandén i sammanslutning med Peab Bostads vd och en lokal höjdare, den aktiva socialdemokraten Ismet Karademir. 2008 reste trion till Turkiet utan förklaring till vad de gjort. Två år senare donerade Peab genom förfalskad bokföring valstugor för 386 000 kronor och gigantiska valaffischer med bilder på Sandén till S inför valet. Det fanns dock ett pris att betala för donationerna och återbetalningen hade skett i förväg, men notan gick inte till S utan till skattebetalarna. När Sandén satt som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna 2003 fick Peab i hemlighet inblick i kommunens planer för byggprojekt och fick sedan uppgjort på förhand konstruera dessa.

Sorgligt nog är Sandén inte ensam i sitt parti med att åsidosätta demokratin.

Sorgligt nog är Sandén inte ensam i sitt parti med att åsidosätta demokratin. Framförallt inte där S har stort stöd – som i Åmål. När Anders Sandén rekryterades till tjänsten som kommundirektör kringgick kommunstyrelsens ordförande i Åmål, Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens delaktighet i anställningen och konkurrensen mellan olika parter. Utan att involvera kommunstyrelsen valde han själv ut ett rekryteringsföretag, istället för att enligt riktlinjerna hämta in minst tre anbud.

Korruptionen måste bort

Rekryteringsföretaget i sin tur presenterade bara en kandidat trots 29 sökande, där tidigare tillförordnad kommundirektör Ida Rådman var en. När Sandén skulle intervjuas fick oppositionsrådet endast reda på vem det var och att det bara fanns en kandidat några minuter innan intervjun. Väl på plats fanns blott ett cv och personligt brev. Sandén fick heller inte en arbetsinstruktion förrän efter ett drygt år trots att detta varit lag sedan 2018.

Det är nu två år sedan valet, men vi har inte tid att vänta tills nästa för att bli av med korruptionen. Socialdemokraterna i Åmål har förlorat respekten för väljarnas förtroende och förbrukat vad som återstod av det. Vi kan inte se mellan fingrarna på korruptionen som fördärvar samhället. Träsket måste börja rensas nu och de första som ryker bör bli Anders Sandén och Michael Karlsson (S).

Suhaib Hurani, distriktsordförande MUF, VGR

Fredrik Eneroth, ordförande MUF Åmål