Kontorslandskap – en stressfälla att se upp med

I ett företags arbetsmiljöarbete bör ingå en relevant plan för placering av de tysta och stressfria zonerna. Västsverige är det län där störst andel, 52 procent av de kontorsanställda, värnar om möjligheten att kunna stänga in sig, skriver inredningsexpert Peter Johansson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I Sverige sitter hälften av de kontorsanställda i öppet landskap. När öppna kontorslandskap började inredas för 20 år sedan – och väggarna som skilde rummen åt började tas ner – skulle det effektivisera både kostnader och samtal mellan människor. I dag har vi börjat inse att det moderna kontoret ställer riktigt hårda krav på arbetsgivarna. I mars 2019 genomfördes en undersökning på uppdrag av DPJ Interiör. Undersökningen visar tydligt hur det står till i de västsvenska kontorslandskapen.

Arbetsmiljön står i dag i fokus, eftersom det är en viktig pusselbit i påverkan av svenska folkets allmäntillstånd. Det har nog inte gått någon förbi att stress leder till psykisk ohälsa. Undersökningen visar att hälften av de anställda på svenska företag upplever stress när de hänvisats till en arbetsplats i ett kontorslandskap.

ANNONS

Sänker prestationen med 66 procent

En dansk studie visar att personer med enskilt kontor i genomsnitt har 5 sjukdagar per år – medan de som sitter i öppet kontorslandskap är hemma sjuka 7–8 dagar om året. Störande ljud kan enligt hjärnforskaren Katarina Gospic sänka prestationen med 66 procent – och studier visar att det tar oss 25 minuter att återgå till vad vi höll på med innan vi blev störda.

Det åligger alla arbetsgivare i dag att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Ett av grundproblemen är avsaknaden på avskildhet. Sanningen är att 48 procent av Sveriges kontorsanställda saknar enskilda samtalsrum och tysta zoner. Man talar invid, över och runt kollegors huvuden för att det inte finns fler separata ytor att föra samtal på. 74 procent av de anställda i Västsverige som arbetar i kontorsmiljö, känner sig stressade över att inte kunna prata och arbeta ostört. Det blir en ond cirkel på arbetsplatserna som riskerar att förstöra både den gemenskap och den kreativitet som i många fall är ett positivt inslag i miljön.

Att undersökningen visar att drygt 5 procent väljer att fly in till toaletterna för att ta samtal bör vara en viktig signal för dagens moderna arbetsgivare att se över sina kontorslandskap

Västsverige är det län där störst andel, 52 procent, av de kontorsanställda värnar om möjligheten att kunna stänga in sig och går om Stockholm där 44 procent gör det. Undersökningen visar att nästan 4 av 10 kontor inte har förändrats de senaste fem till tio åren när det kommer till inredningslösningar.

ANNONS

Välkommet initiativ

Insikten om att arbetsmiljön på kontor ofta framkallar stress är ett av skälen till att frågorna lyfts i dag. I fjol skapade Arbetsmarknadsdepartementet Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MYNAK, med syfte att undersöka och utreda faktorer som bidrar till friska och välmående arbetsplatser. Man utreder fyra olika områden som psykosocial arbetsmiljö, ledarskap, organisering och fysisk arbetsmiljö samt belastning. Ett välkommet statligt initiativ.

Stress och psykisk ohälsa ökar ständigt i Sverige. Studier från 2018 visar att 16 procent av befolkningen från 16–84 år känner sig stressade och kvinnor i högre utsträckning än män (Folkhälsomyndigheten 2018).

Att undersökningen visar att drygt 5 procent väljer att fly in till toaletterna för att ta samtal bör vara en viktig signal för dagens moderna arbetsgivare att se över sina kontorslandskap. En av arbetsgivarens uppgifter är att ge goda förutsättningar för den anställde, och en plan för att förbättra den psykosociala miljön bör därför bli ett krav. Det är sällan resurserna som är ett problem – utan att man på marknaden helt enkelt inte förstår kopplingen mellan kontorslösningarna och vårt välmående.

I ett företags arbetsmiljöarbete bör i dag ingå en relevant plan för placering av de tysta och stressfria zonerna. Det är ett effektivt sätt att skapa en förbättrad arbetsmiljö – och kan vara en fråga för facket att diskutera och driva.

ANNONS

48 procent av Sveriges kontorsanställda saknar enskilda samtalsrum och tysta zoner. Man talar invid, över och runt kollegors huvuden för att det inte finns fler separata ytor att föra samtal på, skriver inredningsexpert Peter Johansson.

Peter Johansson

inredningsexpert, DPJ Interiör

ANNONS