Pålitlig och prisvärd. En förutsättning för att kollektivtrafiken ska vara ett alternativ är att den är prisvärd och pålitlig för dig som resenär, skriver Alex Bergström (S) och Lena Malm (S).
Pålitlig och prisvärd. En förutsättning för att kollektivtrafiken ska vara ett alternativ är att den är prisvärd och pålitlig för dig som resenär, skriver Alex Bergström (S) och Lena Malm (S).

Kollektivtrafik går före sänkt skatt till rika

Klimatförändringarna kräver fler satsningar på kollektivtrafiken. För oss går det alltid före skattesänkningar för rika, skriver Alex Bergström (S) och Lena Malm (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sommaren börjar lida mot sitt slut. För den som gillar sol och bad har sommaren varit fantastisk. Sett ur ett klimatperspektiv det motsatta. Torkan, bränderna, brist på mat och vatten till djur, skördar som totalförstörts – alla är de naturens meddelande till oss att vi behandlar den illa.

Vi människor och vårt sätt att leva påverkar miljön och klimatet, det är alla seriösa forskare överens om. Vi är på många sätt som en elefant i en porslinsbutik. Vi klampar runt utan eftertanke och risken för att allt går i kras är inte bara överhängande utan högst trolig. Det är därför hög tid för ”elefanten” att anpassa sig till sin omgivning.

ANNONS

Vårt sätt att transportera oss har stor klimatpåverkan. Om fler valde spårvagn, buss eller tåg skulle vi komma en bit på väg.

Hålla tiderna är avgörande

En förutsättning för att kollektivtrafiken ska vara ett alternativ är att den är prisvärd och pålitlig för dig som resenär. Tryggheten i att tiderna hålls är avgörande. Det är inte okej att spårvagnen inte kommer på grund av fordonsbrist. Det är inte acceptabelt att du missar anslutningståg för att bussen är försenad. Du ska kunna lita på att bussen, spårvagnen och tåget kommer och går som planerat.

Det finns problem i dag som vi vill prioritera. Västra Götalandsregionen ska erbjuda en kollektivtrafik som är enkel, pålitlig och prisvärd. En bra kollektivtrafik ska underlätta vardagslivet och ge en ökad livskvalitet. Oavsett färdsätt ska det finnas wifi och möjligheter att ladda telefon, platta och dator. Du ska kunna utnyttja restiden effektivt, till arbets- eller studietid, i stället för att sitta fast i bilköer.

Priserna måste anpassas

Priset är också en avgörande faktor i valet mellan den egna bilen och kollektivtrafik. Priserna måste därför anpassas. Vi socialdemokrater vill ha rabatt för alla unga upp till 25 år. Vi vill sänka biljettpriset för barn i grundskoleålder till hälften av biljettpriset för vuxna, införa rabatterade familjebiljetter och utreda möjligheten till kostnadsfria resor för seniorer över hela regionen. Det skulle öka möjligheten för stora grupper att också ta sig till kultur- och nöjesaktiviteter runt om i regionen.

ANNONS

Den i särklass största delen av besöksnäringen i ekonomiska mått sker i Göteborgsområdet. Där har regionens kollektivtrafik en viktig roll, exempelvis i anslutning till konferenser och möten. Då behövs bättre och enklare lösningar så att mötesdeltagare kan nyttja kollektivtrafiken på bästa sätt. Även den som turistar behöver erbjudas enklare biljettlösningar.

För oss socialdemokrater kommer satsningar på kollektivtrafik för alla alltid före skattesänkningar för dem som har det gott ställt.

Alex Bergström (S)

regionråd, vice ordförande i Västtrafik

Lena Malm (S)

2:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i VGR

ANNONS