Den högst ansvarige tjänstepersonen i FN med klimatet som ansvarsområde, Simon Stiell, talade i London den tionde april under rubriken Two years to save the world. Under den tid där det åligger ”varje människa på planeten att göra så mycket den kan” lämnar den svenska regeringen klimatpolitisk walk-over, skriver debattörerna.
Den högst ansvarige tjänstepersonen i FN med klimatet som ansvarsområde, Simon Stiell, talade i London den tionde april under rubriken Two years to save the world. Under den tid där det åligger ”varje människa på planeten att göra så mycket den kan” lämnar den svenska regeringen klimatpolitisk walk-over, skriver debattörerna. Bild: Emrah Gurel

Kanelbullar botar inte leukemi

”Jaså älskling så du har fått blodcancer, men säg vad tycker du om mina nygräddade kanelbullar?” En sådan kall och infantiliserande kommentar skulle nog alla betrakta som ett ofantligt känslomässigt svek. Skilsmässan vore självklar. Men det här är att likna vid den svenska regeringens respons på de akut eskalerande klimatförändringarna. Man ger sötebröd till en döende patient, skriver företrädare för Klimatalliansen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vi har redan tillfört det globala klimatsystemet så mycket energi att svårhanterade havsnivåhöjningar är oundvikliga under mycket lång tid framöver. Planetens samtliga kuststäder och alla dess invånare kommer att prövas hårt. Golfströmmen riskerar att väsentligen försvagas med oförutsägbara och katastrofala följder för det gemensamma vädersystemet.

Den samlade globala klimatexpertisen (IPCC) beskriver en påtaglig risk för att hundratals miljoner människor tvingas fly obeboeliga områden. Våra främsta klimatforskare varnar oavbrutet för civilisatorisk kollaps. Om vi inte agerar kraftfullt under detta decennium riskerar vi mänsklig massdöd.

Samtidigt missar Sveriges regering samtliga klimatpolitiska mål, höjer radikalt utsläppen inom transportsektorn och motarbetar aktivt restaurering av skyddad natur på EU-nivå. Dessa vägval är tänkta att tilltala de väljargrupper som givit regeringen makten, genom att göra koldioxidintensiva charterresor ännu billigare och omvandla levande natur till pengar i redan välfyllda plånböcker. Det är ett känslokallt ledarskap och sötebröd till en döende patient.

ANNONS

Det största hotet mot mänskligheten någonsin behöver ledare som talar klarspråk och vågar driva de rationella förändringar tiden kräver

Vi är i akut behov av ett nationellt ledarskap som vågar formulera katastrofens oerhörda omfattning och fasansfulla konsekvenser. Det krävs ett ledarskap som vågar benämna smärtan och dela denna historiskt svåra tid i ögonhöjd med alla vuxna människor i det globala rummet.

Den högst ansvarige tjänstepersonen i FN med klimatet som ansvarsområde, Simon Stiell, talade i London den tionde april under rubriken Two years to save the world. Under den tid då det åligger ”varje människa på planeten att göra så mycket den kan” lämnar den svenska regeringen klimatpolitisk walk-over.

En skilsmässa från det ledarskapet borde vara självklar, men just nu är det ännu bättre att rösta in 21 svenska ledamöter i EU-parlamentet som rakryggade kan ta sig an mänsklighetens svåraste problem.

Drivna aktivister

Klimatalliansen tillhandahåller vetenskapligt förankrade och drivna aktivister från klimatrörelsens hela spektrum. Vi har enats om ett golv för förändring bland annat med införande av ekocid som internationellt brott, implementering av medborgarråd i stor skala och genom att halvera EU:s jordbruksbudget tillsammans med historiska satsningar på matväxter.

Det största hotet mot mänskligheten någonsin behöver ledare som talar klarspråk och vågar driva de rationella förändringar tiden kräver. Klimatalliansen bidrar till detta.

William Grönlund, talesperson Klimatalliansen

Pontus Bergendahl, talesperson och EU-kandidat i Klimatalliansen

ANNONS

Stefan B Nilsson, EU-kandidat i Klimatalliansen

Janine O’Keeffe, EU-kandidat i Klimatalliansen

Anne Casparsson, EU-kandidat i Klimatalliansen

Marianne Börje, EU-kandidat i Klimatalliansen

Malin Nicander, EU-kandidat i Klimatalliansen

Helen Wahlgren, EU-kandidat i Klimatalliansen

Frida Panoussis, EU-kandidat i Klimatalliansen

Rufus Rune, EU-kandidat i Klimatalliansen

ANNONS