Kan man operera sig?

Ibland hör man fraser som ”jag ska operera mig”. En kirurg uttalade sig om saken. Han tyckte att det är rimligare att formulera sig på annat sätt, till exempel ”jag ska bli opererad”. Principen är att kirurger opererar patienter. Ingen opererar sig själv.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Så, vad är det som ligger bakom fraser som operera sig? Svenskan, liksom besläktade språk, har något som kallas reflexiva verb, till exempel tvätta sig, lära sig, resa sig, lägga sig och så vidare.

I meningen ”Johan tvättar bilen” är Johan subjekt och bilen objekt. Johan är inte bara subjekt utan också agent, den som utför handlingen. I meningen ”Johan tvättar sig” är Johan både den som utför handlingen (agent) och den som utsätts för handlingen (objekt). Det typiska för reflexiva verb är att subjektsrollen och objektsrollen sammanfaller.

Men operera sig tycks vara ett undantag. Pronomenet sig syftar inte på den som utför handlingen (agenten) utan på den som utsätts för handlingen. Följaktligen borde man inte kunna säga operera sig, än mindre utföra handlingen med en skalpell i handen.

ANNONS

Så långt verkar det enkelt. Man kan tvätta sig men inte operera sig. Och då borde man väl inte heller kunna säga operera sig.

Men så enkelt är det inte. Om någon säger ”jag ska raka mig” så tänker sig de flesta att det är personen själv som utför handlingen, även om det finns de som går till frisören för att bli rakade. I båda fallen används uttrycket raka sig.

Ett annat exempel är klippa sig. Den som säger ”jag måste klippa mig” menar som regel att en frisör kommer att utföra handlingen. Inte nödvändigtvis, men oftast.

Ett exempel som ligger nära operera sig är vaccinera sig. Jag hörde mig själv nyligen säga: ”Där borta vaccinerade vi oss mot TBE”. De flesta säger antagligen vaccinera sig oftare än bli vaccinerad, och få tycker att det låter konstigt, trots att man inte utför handlingen själv.

Den som säger operera sig eller vaccinera sig är insatt i planeringen av skeendet, ungefär som när man ska klippa sig.

Annorlunda är det om subjektet är omedvetet om vad som händer. Till exempel: ”En bil körde av vägen. Föraren fördes medvetslös till sjukhuset där han omedelbart blev opererad”. Det hade varit väldigt konstigt att säga eller skriva ”där han omedelbart opererade sig”.

ANNONS

Det väsentliga för reflexiva verb som klippa sig, operera sig och vaccinera sig är att subjektet på något sätt har kontroll över skeendet.

Den här osäkerheten om vem som konkret utför handlingen, vem som har agentrollen, gäller inte enbart reflexiva verb. När man säger ”Jag ska byta däck i morgon”, kan det tolkas på två sätt, att man gör det själv eller låter verkstaden göra det. Vill man som lyssnare få klarhet i saken, är det bara att fråga: ”Gör du det själv eller?”

På liknande sätt är det med lägga nytt golv och sätta upp solpaneler. De flesta låter fackmän utföra arbetet. Städa lägenheten kan man göra själv, men en del låter andra sköta arbetet. Språket avslöjar inte alltid vem som gör vad.

Uttrycket operera sig är alltså inte så konstigt. Det är bara ett bland många reflexiva verb som inte kräver att subjektet utför handlingen.

Man får sluta reta sig på operera sig.

Lars-Gunnar Andersson, professor emeritus i modern svenska

ANNONS