På våra gator jublar människor över terrorn och på sociala medier sprids uppmuntranden till våld mot judar. Samtidigt tvingas judiska församlingar och organisationer betala för sitt eget skydd. Det är dags att staten tar över säkerhetskostnaderna för sina nationella minoriteter, skriver debattörerna.
På våra gator jublar människor över terrorn och på sociala medier sprids uppmuntranden till våld mot judar. Samtidigt tvingas judiska församlingar och organisationer betala för sitt eget skydd. Det är dags att staten tar över säkerhetskostnaderna för sina nationella minoriteter, skriver debattörerna. Bild: Thomas Johansson

Judiska församlingar ska inte betala för andras hat

Den utbredda antisemitismen måste naturligtvis bekämpas i grunden. Men det minsta vi kan göra akut här och nu är att kräva säkerhet för våra nationella minoriteter. För trots att det är ett statligt kärnuppdrag att säkerställa sin befolknings säkerhet, behöver den svenska judiska församlingen bekosta sin egen. Det är inte rimligt, skriver bland andra Liv Näslund, LUF.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sedan Hamas kallblodiga terrorattack mot Israel har judiska församlingar världen över larmat om förhöjt säkerhetshot och i Sverige anordnas antisemitiska protester. På våra gator jublar människor över terrorn och på sociala medier sprids uppmuntranden till våld mot judar. Samtidigt tvingas judiska församlingar och organisationer betala för sitt eget skydd. Det är dags att staten tar över säkerhetskostnaderna för sina nationella minoriteter.

Lördagen den 7:e oktober angrep den islamistiska terrorsekten Hamas Israel och mördade hundratals ur den judiska befolkningen. Det var det största antalet dödade civila judar på en och samma dag sedan Förintelsen – och terrorn pågår fortfarande. Hamas skjuter hela familjer. De våldtar och lemlästar flickor. Kidnappar barn. Halshugger bebisar. Allt med mål om att förinta den judiska befolkningen. Mot detta fruktansvärda har Israel inte bara rätt utan skyldighet att försvara sin existens och sin befolkning. Men i tider av ökad konflikt i området tenderar antisemitismen att öka runt om i världen.

ANNONS

Ökad antisemitism

Så även i Sverige, och den tragiska utvecklingen med ökad antisemitism i landet har pågått i många år nu. I en studie gjord av EU:s byrå för grundläggande rättigheter från 2018 var Sverige ett av de länder där upplevd antisemitism hade ökat mest sedan samma studie genomfördes 2012. Då svarade 60 procent av de tillfrågade att antisemitism var ett stort eller ganska stort problem i Sverige, 2018 var samma siffra uppe på 82 procent. I samma studie uppgav även 91 procent av de 1 193 tillfrågade judarna i Sverige att de upplevde ökad antisemitism i landet under de senaste fem åren.

Som en följd av de senaste dagarnas händelser i Israel och Palestina har den judiska församlingen i Göteborg avrått sina medlemmar från att bära judiska symboler och tala hebreiska. Församlingens ordförande Allan Stutzinsky kommenterade beslutet med att hotbilden är stark och växande – och så ser det ut på flera håll i landet. I Malmö lämnades inte, som i Stockholm, rosor i solidaritet med det judiska folket efter terrorn – utan Hamas attentat firades öppet på gatorna. Antisemitismen är så djupt ingrodd i staden att judar får utstå fördomar, hat och hot hela vägen ner i förskolan – som tvingas ha skottsäkert fönsterglas.

ANNONS

De behöver lägga stora delar av sina resurser på att få känna sig någorlunda trygga i utövandet av sin religion

Den utbredda antisemitismen måste naturligtvis bekämpas i grunden. Men det minsta vi kan göra akut här och nu är att kräva säkerhet för våra nationella minoriteter. För trots att det är ett statligt kärnuppdrag att säkerställa sin befolknings säkerhet, behöver den svenska judiska församlingen bekosta sin egen. De behöver lägga stora delar av sina resurser på att få känna sig någorlunda trygga i utövandet av sin religion. Eller krasst: de behöver bära kostnaden för andra människors hat. Både i otrygghet och faktiska pengar. Det är helt orimligt. Synagogor borde klassas som nationella skyddsobjekt, så att staten får ansvar över säkerhetsarbetet. Den nuvarande skyddslagen riktar sig mot statligt ägda byggnader – men hoten riktas ofta mot civila sådana, såsom synagogor. Därför behöver den göras om.

Lika orimligt är det på skolområdet. Rektorn Linnea Lindquist skrev i en krönika i Expressen (11/10) att den judiska församlingen behöver bekosta säkerheten för den judiska Hillelskolan i Stockholm, för att skolpengen inte räcker till. Det är bisarrt, både tanken på att skolpengen skulle behöva bekosta skydd för judiska elever och att den judiska församlingen behöver hjälpa till. Staten borde naturligtvis stå för den saken. Det är en liten kostnad att bära för att upprätthålla säkerhet för sina nationella minoriteter, men en stor sak för den församling vars resurser annars behöver flyttas från tilltänkt verksamhet till vakter, kameror och grindar.

ANNONS

Ta över finansieringsansvaret

Som tur är verkar regeringen förstå det. Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell har länge lyft frågan och så sent som i januari i år föreslog Ebba Busch tillsammans med partikollegan Mikael Oscarsson (KD) samma sak. De beskrev också hur antisemitismen förvärras i samband med händelser som rör Israel-Palestina-konflikten. Nu är vi här. Kristdemokraterna har genom socialminister Jakob Forssmed ansvar för frågor som rör trossamfunden i Sverige och borde se till att staten tar över finansieringsansvaret för säkerheten både i synagogor och judiska skolor.

Annars menar man inte allvar med att Sverige ska vara ett säkert land för alla.

Liv Näslund, utbildningspolitisk talesperson LUF

Hedvig Lindgren, kulturpolitisk talesperson LUF

Elin Söderholm, 1:e vice ordförande LUF Storstockholm

ANNONS