Jodå, cannabis är en dödsdrog

DEBATT: Att legalisera cannabis är inte smart. Legalisering av cannabis lämnar aningslösa ungdomar i sticket i valet mellan alkohol och en drog som är minst lika farlig som alkohol, skriver Jonas Gondinger, psykiater.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Narkotikapolitiken, 23/5

I en artikel på GP Debatt förespråkas en legalisering av cannabis. Författaren, Magnus Ek, är ordförande i Centerns ungdomsförbund. Ek skriver att cannabis är en drog med ”relativt milda verkningar”. Han skriver också: ”Skadan är mindre än hos de flesta andra droger, inklusive alkohol som vi accepterar.”

Vi som arbetar inom sjukvården och rättsväsendet har en insikt i problemen med THC (den verksamma substansen i cannabis och hasch) som Ek saknar.

Tre grundfakta

1. Enligt forskningen räcker det att ”röka på” cannabis cirka 50 gånger för att personen skall riskera att drabbas av Schizofreni med kroniska vanföreställningar och hallucinationer. Schizofreni är en obotlig sjukdom som orsakar mycket lidande. Medicinerna mot sjukdomen kan minska symptomen men medicinerna har i allmänhet påtagliga biverkningar och personer som lider av Schizofreni har en genomsnittligt kortare livslängd än andra.

ANNONS

2. THC orsakar kognitiv svikt. Detta innebär på ren svenska att man blir dum i huvudet. Jag och mina kolleger har mött ett antal unga människor som använt cannabis en tid och sedan inte kommer tillbaka till ett liv med studier, jobb, familj. Detta trots att personen i fråga lyckats göra sig fri från bruket av cannabis.

3. THC är en vanlig inkörsport till tyngre droger. När personen utvecklat ett beroende och THC tappat sin kraft är det inte ovanligt att heroin blir sista steget i missbrukarkarriären.

Ek hävdar att cannabis inte är en dödsdrog. Med hänvisning till ovan sagda hävdar jag motsatsen.

Lämnar ungdomarna i sticket

När Magnus Ek vill legalisera cannabis hänvisar han till att alkohol är accepterad och en farligare drog än cannabis. Bensin är en giftig kemikalie som knappast skulle godkännas för användning om den uppfanns i dag. Förhoppningsvis är den på väg att fasas ut till förmån för mer miljövänliga alternativ. Likväl skulle knappast någon komma på tanken att tala sig varm för att bygga bilar som körs på uran, ”eftersom bensin också är skadligt”.

Alkohol orsakar andra skador än cannabis men förkortar också livet hos de som missbrukar drogen. Att legalisera cannabis är inte smart. Det lämnar aningslösa ungdomar i sticket, i valet mellan alkohol och en drog som är minst lika farlig som alkohol.

ANNONS

Jonas Gondinger

psykiater

ANNONS