Ebba Busch Thor (KD), partiledare Kristdemokraterna.
Ebba Busch Thor (KD), partiledare Kristdemokraterna.

IS-terroristerna ska utredas och dömas för folkmord

Terroristerna och de som stöttat IS visste mycket väl vilken djävulsk organisation de anslöt sig till. När nu verkligheten kommit ikapp ska vi inte blunda för de vidriga dåd och folkmord som skett i IS namn. Tvärtom. Därför är det viktigt att dessa nu utreds av en internationell tribunal, skriver Ebba Busch-Thor (KD) och Andreas Carlsson (KD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sverige är sämre rustat än andra EU-länder att hantera situationen. Sverige har nu inte något färdigt svar på hur vi ska göra. 150 svenskar har återvänt, många av dem till Göteborg, efter att ha varit hos IS. Göteborgs kommun har enligt egen utsago koll på tio vuxna och åtta barn, men ett 50-tal personer borde ha återvänt till regionen. Flera av dem har begått nya brott här och en av dem är åtalad för mord. Att dessa människor inte dömts till fängelse är ett politiskt misslyckande.

Nu försöker regeringen ta åt sig äran för att samröre med terrororganisationer ska förbjudas. Men dagen innan terrordådet på Drottninggatan röstade regeringspartierna nej till att förbjuda just samröre. I en genomgång som Expressen gjort visade det sig att inga motioner som lagts fram gällande straffskärpningar för terrorbrott kommit från vänstersidan. Det krävdes en terrorattack i Stockholm för att regeringen skulle vakna.

ANNONS

Och nu, när deltagande i terroriströrelsers verksamhet äntligen ska kriminaliseras, lägger regeringen maxstraffet på två års fängelse. Det är samma som för stöld.

Samma år som regeringen Löfven tillträdde utropades Islamiska Statens ”kalifat” och resandet från Sverige tog fart på allvar. Det borde ha varit starten för ett massivt förberedelsearbete.

Samma år som regeringen Löfven tillträdde utropades Islamiska Statens ”kalifat” och resandet från Sverige tog fart på allvar. Det borde ha varit starten för ett massivt förberedelsearbete. I stället har regeringen släpat benen efter sig, och vi har hamnat där vi är nu.

Trots att Kristdemokraterna uppmanat regeringen att driva på för en internationell tribunal i FN:s säkerhetsråd redan 2017, är det först nu som frågan noteras. Den socialdemokratiska senfärdigheten i dessa frågor är beklämmande.

Kristdemokraternas uppfattning är att de som stridit för och samverkat med IS har gjort sig skyldiga till folkmord och andra folkrättsbrott.

I en FN-rapport 2016 slogs det fast att ”folkmordet har hänt och är pågående”. Europaparlamentet har erkänt folkmordet, efter att Kristdemokraterna varit pådrivande.

Enligt FN:s folkmordskonvention ska personer dömas för folkmord antingen i den stat där det begåtts, eller i en internationell tribunal. Dels har den Islamiska Staten verkat i flera länder, dels har dess sympatisörer utfört terrordåd i många länder. Deras huvudsakliga område har varit Syrien. Att tro att Bashar al-Assads regim ska hålla rättvisa rättegångar är inget realistiskt alternativ. Då återstår den internationella tribunalen.

ANNONS

Gemensamma insatser behövs för att säkra bevis och det görs nog bäst på plats, med syfte att utreda och lagföra i en tribunal.

Gemensamma insatser behövs för att säkra bevis och det görs nog bäst på plats, med syfte att utreda och lagföra i en tribunal. Ett arbetssätt som förmodligen skulle vara effektivt är Joint Investigation Teams med poliser och utredare från de stater vars medborgare är fängslade, som kan arbeta tillsammans på plats. CIJA, kommissionen för internationell rättvisa och ansvarsskyldighet, har också under Syrienkriget samlat in bevis på krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna. Detta är bevis som kommer kunna användas i domstol för att lagföra de skyldiga.

Frågan om att dra in medborgarskap har lyfts och det är klart att det finns skäl att stärka det svenska medborgarskapet och se över på vilka grunder det kan dras tillbaka. Men nu handlar det om att ställa personer inför rätta som gjort sig skyldiga till eller stöttat några av de vidrigaste handlingar världen sett. Då är det rimliga att upprätta en internationell tribunal.

Där barn är inblandade bör föräldrarna även åtalas för människorov eller människohandel i enlighet med de lagar som finns.

Där barn är inblandade bör föräldrarna även åtalas för människorov eller människohandel i enlighet med de lagar som finns. De barn som har tvingats resa ner till IS måste omhändertas av svenska myndigheter, om föräldrarna agerat i samförstånd. Den som tar med ett barn till en dödskult är inte lämplig som förälder. Hela lagboken måste användas. Tyvärr saknas flera viktiga delar som hade gjort Sverige bättre förberett. För det vilar ett stort ansvar på den rödgröna regering som varit allt för passiv från det att IS utropade kalifatet 2014 fram tills i dag.

ANNONS

Samma år som regeringen Löfven tillträdde utropades Islamiska Statens ”kalifat” och resandet från Sverige tog fart på allvar. Det borde varit starten för ett massivt förberedelsearbete. I stället har regeringen släpat benen efter sig, och vi har hamnat där vi är nu, skriver Kristdemokraterna.

Ebba Busch Thor (KD)

partiledare

Andreas Carlsson (KD)

rättspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens justitieutskott

ANNONS