Djurpolitiska frågor ska inte per automatik underordnas ekonomiska intressen, skriver debattören.
Djurpolitiska frågor ska inte per automatik underordnas ekonomiska intressen, skriver debattören. Bild: Emil Langvad

Inrätta en djurkommissionär i EU

Djur som plågas levande hängandes i kedjor på slakterier, vanvårdade kor utan mat och med benskador, kycklingar som kokas levande. Under senare år har vi genom flertalet nyheter om djurplågeriskandaler tvingats att inse att djurplågeri och vanvård är allt för vanligt förekommande och att inget land inom EU är förskonat, inte ens Sverige, skriver Jytte Guteland (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Samtidigt har medborgare i flera av EU:s medlemsländer tydligt markerat att de värnar om medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativet handlar om att förbjuda burar inom EU:s livsmedelsindustri och samlade 1,4 miljoner underskrifter. Det gör det till det tredje mest framgångsrika medborgarinitiativet någonsin.

Förväntningarna på detta initiativ är höga och engagemanget likaså. Samtidigt är det som sagt skrämmande tydligt att EU måste göra mer för att gå medborgarna till mötes. Det storskaliga och industriella jordbruket leder till en ekonomisk effektivisering som på sina håll är skadlig för djurvälfärden. EU:s djurtransporter lämnar ofta allt att önska och skandalerna från slakterier och gårdar är många och brutala.

ANNONS

Uttalat ansvar

Det är dags att inrätta en kommissionär med uttalat ansvar för djurskydd. Ingen av EU-kommissionens 27 kommissionärer har tydligt djurskydd i sin titel. Kommissionärerna tilldelas olika portföljer inom vilka de leder kommissionens arbete. Inom EU-kommissionen finns kommissionärer med ansvar för klimat, miljö-och havsfrågor, sammanhållning och reformer, främjande av vår europeiska livsstil, jämlikhet samt sysselsättning och sociala rättigheter.

Stödet för att stärka djurens rättigheter är massivt, hela 70 procent av de tillfrågade EU-medborgarna vill se en kommissionär som har djurskydd i sin titel, och ett 170-tal Europaparlamentariker har hittills skrivit på det upprop som drivs under namnet “EU for Animals”.

Möjligheten att starta medborgarinitiativ och upprop ska vi värna, men det är inte rimligt att EU:s djurvänner ska behöva kraftsamla varje gång för att få upp djurpolitiska frågor på dagordningen. Frågor som hade kunnat behandlas den vanliga vägen om de bara hade fått ta den plats de förtjänar. Inte heller finns det tydligt någon att ställa till svars när djurens situation inte förbättras.

Möjligheten att starta medborgarinitiativ och upprop ska vi värna, men det är inte rimligt att EU:s djurvänner ska behöva kraftsamla varje gång för att få upp djurpolitiska frågor på dagordningen

Problematiken med ansvarsutkrävande ramades in på ett tydligt sätt under en utfrågning i Europaparlamentet angående medborgarinitiativet End the Cage Age. Kommissionären för jordbruk, kommissionären för värden och öppenhet och kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet bjöds alla in och gav upplyftande utlåtanden om initiativet och dess syfte – men vem hade ansvar? Ingen kunde svara.

ANNONS

Djurpolitiska frågor ska inte per automatik underordnas ekonomiska intressen. Inkluderandet av djurskydd i titeln för en av kommissionärernas portföljer skulle innebära att ett steg tas i rätt riktning och att en tydligare röst ges åt djuren.

Jytte Guteland (S) Europaparlamentariker

LÄS MER:Korna tar klimatrevansch – men gårdarna läggs ner

LÄS MER:Ni säger att vi bönder är hemska – men vet inget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS