Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har efter ett medialt tryck pliktskyldigt uttalat sig om klimatrapporten. Budskapet var detsamma som tidigare: regeringen bedriver en effektiv klimatpolitik och målen ska nås. Hur det ska gå till är dock fortfarande höljt i dunkel, skriver debattören.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har efter ett medialt tryck pliktskyldigt uttalat sig om klimatrapporten. Budskapet var detsamma som tidigare: regeringen bedriver en effektiv klimatpolitik och målen ska nås. Hur det ska gå till är dock fortfarande höljt i dunkel, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Inget skrämmer mig mer än tystnaden som mötte ödesrapporten om klimatet

I dagarna släpptes FN:s klimatpanels, IPCC:s, sammanfattande rapport om vad vetenskapen säger om klimatförändringarna. Budskapet är tydligt. Om bara två år måste de globala utsläppen ha nått sin topp för att sedan halveras till 2030, annars riskeras Parisavtalets 1,5-gradersmål – och därmed stora delar av mänsklighetens överlevnad. Från Tidöpartiernas ledare möttes rapporten med iskall tystnad. Det skrämmer mig mer än något annat, skriver Frida Berry Eklund.

ANNONS
|

I mina sociala flöden duggade de djupt oroade kommentarerna tätt i kölvattnet av klimatrapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, den sista på minst fem år innan nästa runda. Klimatforskare som medverkat i arbetet skrev hjälpsamma trådar på Twitter om sina respektive ämnesområden och förklarade viktiga nyansskillnader för intresserade följare. Myndigheter och miljöorganisationer gjorde sammanfattningar av rapporten och publicerade sina kommentarer.

Samtidigt var tystnaden från Tidöpartiernas företrädare öronbedövande. Någon måste väl ha kommenterat den tunga klimatrapporten, som ju är direkt riktad till beslutsfattare? Namnet på den sammanfattande rapporten ger en ledtråd: “Summary for Policymakers”.

Men nej, en snabb koll av deras sociala medier visar ingenting. Inga kommentarer. Inte ens en liten retweet. Att stödpartiets partiledare Jimmie Åkesson (SD) är tyst i frågan är kanske ingen överraskning. Samma gäller partiledaren och arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson (L). Att däremot varken statsminister Ulf Kristersson (M) eller klimat- och näringsdepartementets chef, Ebba Busch (KD) har kommenterat denna ödesrapport – det är oacceptabelt, men såklart ingen slump.

ANNONS

Att däremot varken statsminister Ulf Kristersson (M) eller klimat- och näringsdepartementets chef, Ebba Busch (KD) har kommenterat denna ödesrapport – det är oacceptabelt, men såklart ingen slump

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har efter ett medialt tryck pliktskyldigt uttalat sig om klimatrapporten. Budskapet var detsamma som tidigare: regeringen bedriver en effektiv klimatpolitik och målen ska nås. Hur det ska gå till är dock fortfarande höljt i dunkel. I en kommentar säger Pourmokhtari att den nya klimatrapporten är ”oroväckande” men att den ändå inte ger skäl att ifrågasätta regeringens politik. Detta trots att regeringen själva, i budgetpropositionen, konstaterat att deras politik ökar utsläppen.

Frågan är hur länge Pourmokhtari orkar vara regeringens klimatmålvakt som “tar en för laget” när hon tvingas upprepa samma trötta budskap om att klimatmålen kommer att nås, samtidigt som klimatåtgärd efter klimatåtgärd hamnar i soptunnan.

Tystnaden från partiledarna i regeringen är talande – och den skrämmer mig nästan mer än innehållet i klimatrapporten.

Frida Berry Eklund, specialist på klimatkommunikation, författare och medgrundare till Klimatkollen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS