Det är en dubbel utsatthet som dessa kvinnor och flickor lever i. De lever under pågående våld och hot om våld samt är ofta i en stark beroendeställning till sina förövare. Därför behöver de både skydd och stöd, skriver debattörerna.
Det är en dubbel utsatthet som dessa kvinnor och flickor lever i. De lever under pågående våld och hot om våld samt är ofta i en stark beroendeställning till sina förövare. Därför behöver de både skydd och stöd, skriver debattörerna. Bild: Nils Petter Nilsson/TT

Ingen talar om det sexuella våldet mot kvinnor i den gängkriminella miljön

Det är samhällets uppgift att bekämpa sexuellt våld mot kvinnor och flickor även i gängkriminella miljöer – så varför är det ingen som tar detta ansvar, skriver representanter för fyra civilsamhällesorganisationer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Mäns och pojkars våld mot andra män och pojkar i gängkriminella miljöer har blivit en stående löpsedel. Skjutningar, sprängningar och rekryteringar av unga pojkar till organiserad brottslighet står högt på såväl medias som politikernas agenda. Det är och bör vara prioriterat att stoppa mordvågen på barn i vårt land. Men i samhällsdebatten är det en grupp som osynliggörs, och det är de kvinnor och flickor som drabbas av det gängkriminella våldet.

Som Dagens Nyheter rapporterade om i september utsätts kvinnor och flickor i gängkriminella miljöer i hög utsträckning för olika former av sexuellt våld, ofta av män och pojkar med en kriminell livsstil som de har eller har haft en relation med. Kvinnor och flickor med drogproblematik är också en särskilt utsatt grupp, som kan komma i kontakt med gängen genom narkotikahandeln och uppmanas att betala med sexuella handlingar. Dessa kvinnor och flickor har, precis som alla andra utsatta, rätt till adekvat vård och kvalificerat stöd. Trots det ser vi att de lämnas utan insatser.

ANNONS

Tvingas sälja sex

Sexualmedicinskt centrum Pilen i Göteborg berättar för Dagens Nyheter att många av deras stödsökande har kontakt med den kriminella världen och att de i denna värld blir utsatta för sexuellt våld och tvingade att sälja sex. Detta är något som flera av våra verksamheter möter i sin dagliga verksamhet. Unga tjejer som söker stöd beskriver grova övergrepp av förövare med högt våldskapital och kopplingar till organiserad brottslighet. De berättar om hur de tvingats eller pressats att ta sexuella bilder för att betala av skulder, ibland under förevändningen att den våldsamma partnern kommer dö om hon inte gör det. Unga kvinnor och flickor med drogproblematik berättar om hur de ges så mycket droger att de somnar eller tuppar av, för att sedan bli våldtagna. Det finns en stark rädsla för att berätta just eftersom deras förövare är kriminella och konsekvenserna kan bli livshotande.

Civilsamhället ser också denna problematik. Nu måste både polismyndigheten och socialtjänsten agera omgående. Var finns de riktade insatserna för att stoppa det sexuella våldet och exploateringen som sker av kvinnor och flickor i dessa extremt utsatta miljöer?

När de som har modet att berätta sedan allt för ofta stöter på ett undermåligt och trasigt system där adekvat stöd och hjälp saknas så är det otroligt lätt att falla tillbaka i utsatthet

Det är en dubbel utsatthet som dessa kvinnor och flickor lever i. De lever under pågående våld och hot om våld samt befinner sig ofta i en stark beroendeställning till sina förövare. När de som har modet att berätta sedan stöter på ett undermåligt och trasigt system där adekvat stöd och hjälp saknas så är det otroligt lätt att falla tillbaka i utsatthet.

ANNONS

Det är inte ovanligt att kvinnor i gängkriminella miljöer blir tvingade att begå exempelvis drogrelaterade brott. Därför är det av yttersta vikt att polisen tar hänsyn till omständigheter kring brotten, såsom hot och tvång, i sina utredningar. Det måste vara av högsta prioritet att skydda och ge stöd till kvinnor som blir utsatta för våld, oavsett om de själva begått brott. Att riskera att bli straffad för brott som man blivit tvingad att begå är en försvårande faktor för att våga berätta och söka hjälp om man är utsatt för sexuellt våld. Därför behöver polisen bemöta dessa kvinnor på ett betryggande och rättssäkert sätt.

Omfattande sexualbrott

Vi kräver att polisen, socialtjänsten, kriminalvården och samhället i stort uppmärksammar de omfattande sexualbrott som begås mot kvinnor och flickor i gängkriminella miljöer. Vi kräver dessa kvinnors och flickors rättigheter till trygghet. Vi vill se:

– Att polisen också letar efter brott begångna mot kvinnor och flickor när man riktar in sig på gängkriminella. Polisen behöver aktivt leta efter kvinnofridskränkning, sexualbrott, ofredande, köp av sexuell tjänst, människohandel, koppleri, misshandel och så vidare.

– Att kvinnor och flickor som finns i de här miljöerna får tydliga propåer från samhället om att det finns en möjlighet även för dem att ”hoppa av”. Bilden av vem som får plats i ett avhopparprogram i dag är mycket stereotyp och många tjejer tror inte att dessa är för dem.

ANNONS

– Att polis, socialtjänst och kriminalvården får kunskap och förståelse för all brottslighet som kvinnorna och flickorna själva är utsatta för när de eventuellt lagförs för brott de begått.

– Att det genomförs satsningar på skyddade boenden för kvinnor med aktiv drogproblematik.

– Att polis vid LOB och misstänkta narkotikabrott med kvinnliga målsägande rutinmässigt frågar om utsatthet för sexualbrott i gängkriminella miljöer

– Att rätten till skydd från våld och stöd efter våldsutsatthet aldrig villkoras med till exempel drogfrihet. Varje människa har rätt till ett liv fritt från våld, oavsett annan problematik såsom drogrelaterad eller egen kriminalitet.

Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare Storasyster

Ida Östensson, generalsekreterare ChildX

Kajsa Rietz, generalsekreterare Novahuset

Zandra Kanakaris, generalsekreterare 1000Möjligheter

ANNONS