Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ingen ska få skära ner äldreomsorgen

Vid årsskiftet slutar jag som äldrekommunalråd och går i stället i opposition. Det känns tungt att lämna över ansvaret för Göteborgs äldre och all fantastisk personal till de borgerliga partierna som vill riva ner allt vi byggt upp, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vänsterpartiets arv inom äldreområdet är stort. Under mandatperioden har äldreomsorgen blivit 280 miljoner rikare, det motsvarar flera hundra anställda. Vi har även infört rambeslut inom hemtjänsten vilket gör det möjligt för de äldre själva att bestämma vad de vill använda sin hemtjänsttid till. Med andra ord är det numera upp till de äldre att bestämma från gång till gång om de exempelvis vill ha hjälp med städning, gå en promenad eller vika tvätt.

Vi har även drivit igenom flera förbättringar för alla äldre, även de som inte har äldreomsorg. Exempelvis åker alla pensionärer numera gratis kollektivtrafik, får gratis inträde på stadens museer och får gratis broddar till vintern. Dessutom har vi gjort det möjligt för fler äldre att åka på seniorläger där de får chansen att träffa nya vänner och njuta av god hemlagad mat.

ANNONS

Fler äldreboenden

Ett viktigt fokus under mandatperioden har varit att bygga fler och bättre boenden för äldre. Att ha ett bra boende är viktigt för alla, men det är särskilt viktigt för gruppen äldre som generellt tillbringar mer tid i hemmet än yngre. Vi har därför byggt flera hundra nya trygghetslägenheter runt om i Göteborg. Ett trygghetsboende innehåller vanliga lägenheter men det finns också gemensamma utrymmen för samvaro och en trygghetsvärd som bidrar till att skapa gemenskap.

Vi har också kommit igång med att planera och bygga flera nya äldreboenden. I dag får alla ett äldreboende inom tre månader, men vi måste planera för en framtid med allt fler äldre. Vi kommer därför bygga nya äldreboenden i hela Göteborg, men flest i Centrumstadsdelarna där vi har sett att det är mest populärt att bo. Dessutom har vi börjat renovera gamla äldreboenden, alla äldre har rätt att bo i ett fräscht och modernt boende.

Bättre villkor för personalen

Personalen inom äldreomsorgen har en tuff arbetsmiljö och för låga löner. Vänsterpartiet har gjort mycket för att komma tillrätta med detta. Under fyra års tid har vi höjt de lägsta lönerna och gjort lönerna mer jämställda. Vi har också höjt friskvårdsbidraget till 1 000 kronor och hemtjänstpersonal har fått testa träning på arbetstid. Hemtjänstpersonalen har dessutom fått arbetskläder och nya upprustade lokaler och omklädningsrum.

ANNONS

Den enskilt mest framgångsrika satsningen har varit försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum. Under två år fick personalen förkortad arbetstid till sex timmar med bibehållen lön. Det resulterade i friskare och piggare personal som hade mer ork till att ta hand om de boende. Dessutom sjönk sjukfrånvaron kraftigt och personalen upplevde sig mindre stressade på jobbet.

Under mandatperioden har vi försökt minska sjukfrånvaron och förbättra arbetsmiljön på många sätt. Men få insatser har gett resultat. Vi har bland annat skapat en mer hållbar bemanning, inrättat fler karriärsteg, ökat personalens inflytande och satsat mer pengar. Trots dessa insatser ligger sjukfrånvaron idag på omkring tolv procent. Vänsterpartiet ville därför gå vidare med den satsningen som gett bäst resultat – sex timmars arbetsdag, men den rödgrönrosa budgeten där satsningen ingick blev nedröstad.

Tufft att lämna över till de borgerliga parterna

Under mina fyra år som kommunalråd har jag lärt mig otroligt mycket. Jag vill särskilt rikta ett tack till all personal och äldre som jag mött, det är ni som gett mig ork att fortsätta kämpa. Det känns tufft att nu lämna över ansvaret för äldrefrågorna som legat mig så varmt om hjärtat till de borgerliga partierna. Deras budget innehåller nedskärningar på äldreomsorgen, det har äldreomsorgen inte råd med. Jag tror att vi behöver satsa för att komma till rätta med problemen, inte skära ner.

ANNONS

Snart går Vänsterpartiet i opposition. Då kommer vi motsätta oss alla nedskärningar på äldreomsorgen, det ska inte bli lätt att genomföra försämringar för de borgerliga partierna. Själv kommer jag aldrig ge upp kampen om mer resurser till äldreomsorgen och förbättrade arbetsvillkor för personalen.

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS