Vi önskar att du med makt att förändra har vilsamma mellandagar som ger vilja att kavla upp ärmarna 2023, skriver debattörerna.
Vi önskar att du med makt att förändra har vilsamma mellandagar som ger vilja att kavla upp ärmarna 2023, skriver debattörerna. Bild: Paul Wennerholm

Ingen ska behöva lägga sig hungrig

Så har vi firat ännu en julafton. Julklappshögen under granen har bytts mot en lika stor hög presentpapper. Nu är du mitt i en välförtjänt julledighet efter en hektisk höst på jobbet. Glada dagar med värme och gemenskap och julmatsrester fram till nyår. En annan verklighet är nära, vägg i vägg med din, skriver Susanne Rappmann och Eva Eriksson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Du känner ångesten dunka i bröstet. Barnen har gått på jullov och barnomsorgen är stängd veckan ut. Hur ska pengarna och maten räcka? I morgon ska du till församlingshemmet och hämta en matkasse, om några timmar är det brödutdelning hos Göteborgs stadsmission.

Bakom oss har vi ett år kantat av krig och oroligheter i världen och stigande el- och matpriser. Ensamstående föräldern Sanna kämpar sig igenom vintern och pensionären AnnSofie har ställt in julfirandet. Många är de öden som skildrats i GP:s artikelserie Nya Fattigsverige. ”Det kyrkan såg var bara början”, skriver Arne Larsson (GP 10/12) och hänvisar till de samtal om matfattigdom jag som biskop förde med stadens styrande politiker i våras.

ANNONS

Vi på Göteborgs stadsmission och Svenska kyrkan i Göteborgs stift möter dagligen de människor som söker hjälp för att klara vardagen. Vi märker att allt fler får svårt att få pengarna att räcka. Ensamstående föräldrar och pensionerade änkor som inte tidigare sökt hjälp vänder sig nu till Svenska kyrkan och Stadsmissionen. På Mötesplats S:t Johanneskyrkan har önskan om gratis mat fördubblats under året.

Det är inte värdigt att Göteborg har medborgare som lever i matfattigdom och ekonomisk utsatthet.

För många människor i vårt närområde är julfriden helt och hållet beroende av andra människors generositet och välvilja. 1 300 hushåll har fått stöd inför jul från Stadsmissionen och gemensamt delar vi ut minst 600 matkassar i veckan, hela året. Bara i Göteborg.

Vi firar jul till minne av Jesu födelse. Han föddes som ett värnlöst barn i utsatthet och hjälpte ständigt själv de utsatta. När vi under en månads tid har sett adventsljusen och stjärnorna lysa i fönstren är det ett hoppfullt tecken, ett tecken på att ljuset är starkare än mörkret.

Det är inte värdigt att Göteborg har medborgare som lever i matfattigdom och ekonomisk utsatthet. Svenska kyrkan och Göteborgs stadsmission gör allt som står i vår makt för att lindra och förändra för människor i utsatthet, men ansvaret för situationen ligger hos det offentliga.

ANNONS

Vi önskar att du med makt att förändra har vilsamma mellandagar som ger vilja att kavla upp ärmarna 2023. Vi önskar att du som lägger dig mätt ser att det är annorlunda för andra i din närhet. Vi behöver alla dra vårt strå till julkrubban. Ingen ska behöva lägga sig hungrig, oavsett juldagar eller inte.

Susanne Rappmann, biskop Göteborgs stift

Eva Eriksson, ordförande Göteborgs stadsmission

LÄS MER:Pensionären AnnSofi har ställt in julen

LÄS MER:Inflationen får skolbarnen att äta mer: ”Föräldrar vill att de ska äta frukost i skolan”

LÄS MER:Pantpensionärerna har blivit en del av stadsbilden

ANNONS