Som Räddningsmissionen skriver är det viktigt att vi förbättrar stödet till personer med funktionsnedsättningar eller de som av helt andra anledningar har utåtagerande beteende. Vi har fler steg kvar att ta och instämmer i att det krävs ökad kompetens om både beroendeproblematik och funktionsnedsättningar, skriver debattörerna.
Som Räddningsmissionen skriver är det viktigt att vi förbättrar stödet till personer med funktionsnedsättningar eller de som av helt andra anledningar har utåtagerande beteende. Vi har fler steg kvar att ta och instämmer i att det krävs ökad kompetens om både beroendeproblematik och funktionsnedsättningar, skriver debattörerna. Bild: Alice Vernersson

Ingen har tvingats sova utomhus i vinter i Göteborg

Sedan S, V och MP tog över styret i Göteborg har arbetet att bekämpa hemlösheten varit högt prioriterat. Med målet om att hemlösheten helt ska upphöra har arbetet intensifierats och mycket kommit på plats. Men vi vet att det finns mer att göra, skriver tre politiker från det rödgröna styret.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

14/12 Hemlösa med npf-problematik har också rätt till tak över huvudet

Att bekämpa hemlösheten är helt avgörande och behöver göras året runt. Även om situationen blir mer alarmerande under de kalla vintermånaderna är den akuta hemlösheten ett faktum som över 400 personer lever i varje dag. Det är personer som bor på ett akut-, jour-, eller skyddat boende och vissa sover även utomhus. För en person eller en familj som lever i akut hemlöshet är det omöjligt att få till en fungerande vardag. Avsaknaden av ett tryggt hem gör det svårt att komma ur missbruk eller se till att barn får en god uppväxt. Därför är det glädjande att den akuta hemlösheten är på lägsta nivån sedan 2015.

ANNONS

Konkreta insatser

Samtidigt nöjer vi oss inte där. Som Räddningsmissionen belyser är rätten till en bostad inskriven i Sveriges grundlag. Oavsett hur fina policys och skriftliga garantier en kommun än må ha är den skyldig att också i praktiken tillgodose allas rätt till bostad. Det rödgröna styret fokuserar därför på att se till att minska den akuta hemlösheten med konkreta insatser.

Kritiken som Räddningsmissionen lyfter fram kring förra vinterns hantering är befogad och ansvaret faller tungt på det dåvarande högerstyret. Att personer nekades vid 156 tillfällen är oacceptabelt. För det rödgröna styret har det varit högsta prioritet att detta inte ska hända igen. Därför har vi sett till att två boenden med akutplatser nu är på plats vilket inte var fallet förra året och vi har tillfört två miljoner extra till samarbetet mellan kommunen, Räddningsmissionen och Agape för ytterligare 40 akutplatser. Med en mycket kall månad bakom oss kan vi konstatera att ingen har nekats hittills.

Vi har fler steg kvar att ta och instämmer i att det krävs ökad kompetens om både beroendeproblematik och funktionsnedsättningar

Vi har växlat upp arbetet mot hemlöshet för att färre ska vara i behov av akuta insatser. Inga barnfamiljer ska vräkas och fler hemlösa ska få stöd och hjälp med långsiktigt boende. Som Räddningsmissionen skriver är det viktigt att vi förbättrar stödet till personer med funktionsnedsättningar eller de som av helt andra anledningar har utåtagerande beteende. Vi har fler steg kvar att ta och instämmer i att det krävs ökad kompetens om både beroendeproblematik och funktionsnedsättningar. Det rödgröna styret har exempelvis prioriterat att utöka Bostad först, en beprövad insats med bevisat god effekt för att minska hemlösheten. Genom Bostad först får människor ett eget hem och en kontaktperson som hjälper dem att klara av det praktiska med en egen bostad. Detta gäller självklart även personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

ANNONS

Alfred Johansson (S), ordförande socialnämnd Sydväst

Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor

Elias Ytterbrink (MP), gruppledare socialnämnd Sydväst

ANNONS