De som nu förespråkar denna typ av skadliga panikåtgärder har missat en av de viktigaste insikter vi lär oss redan som barn. Det går alltid väldigt mycket fortare att förstöra något än att bygga upp det, skriver debattörerna.
De som nu förespråkar denna typ av skadliga panikåtgärder har missat en av de viktigaste insikter vi lär oss redan som barn. Det går alltid väldigt mycket fortare att förstöra något än att bygga upp det, skriver debattörerna.

Inga militärer på våra gator

I stället för att kalla in militären i kampen mot gängen vill vi stärka polisen och hjälpa dem som faktiskt har utbildning i brottsbekämpning att göra sitt jobb. Vi vill decentralisera polisen och se till att det finns tillgång till polis dygnet runt i alla landets kommuner. I storstäderna måste vi till och med ha beredskap i varje individuell stadsdel, skriver tre representanter för CUF.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det har varit en växande trend bland svenska politiker att tävla om vem som kan “vara hårdast mot gängen” eller höja straffen mest. Nu har kapplöpningen nått sitt klimax och Sveriges största partier uppmanar nu till att sätta in militär mot den egna befolkningen. De människor som rekryterades för att försvara vår frihet ska alltså bli de som tar den ifrån oss. Den verklighet som Magdalena Andersson, Jimmie Åkesson och statsministern beskriver är närmast ett orwellskt samhälle som vi skulle må bäst av att låta stanna i skönlitteraturen.

De som nu förespråkar denna typ av skadliga panikåtgärder har missat en av de viktigaste insikter vi lär oss redan som barn. Det går alltid väldigt mycket fortare att förstöra något än att bygga upp det. Det är därför man som ansvarsfull politiker måste hålla huvudet kallt och inse att det kommer dröja innan vi har löst de problem vi idag står inför. Problem som har växt under mer än ett decennium kommer inte att lösas på en vecka.

ANNONS

Vi har sett vad som händer i länder där militären sätts in mot egen befolkning och det slutar aldrig väl

I stället vill vi i CUF stärka polisen och hjälpa dem som faktiskt har utbildning i brottsbekämpning att göra sitt jobb. Vi vill decentralisera polisen och se till att det finns tillgång till polis dygnet runt i alla landets kommuner. I storstäderna måste vi till och med ha beredskap i varje individuell stadsdel. Vi vet att lokalkännedom är något av det viktigaste när det gäller att förebygga brottslighet och dessa förslag främjar just det. Närpolisverksamhet gör att fler unga får tillit till polisen och färre av dem rekryteras av kriminella gäng. Det finns ingen one size fits all för att tackla gängen och att kunna identifiera de lokala behoven och problemen är essentiellt för att ta itu med den organiserade brottsligheten. Vi vill utöver det också ge polisen större befogenheter att avlyssna och spana på gängkriminella. Polisen ber om det och vi vill hjälpa dem att utföra sitt uppdrag.

Det som krävs nu är en regering som tar ansvar och kan hålla huvudet kallt i vad som är en väldigt pressad situation. Att få panik kommer bara att leda till ännu större konsekvenser senare. Vi har sett vad som händer i länder där militären sätts in mot egen befolkning och det slutar aldrig väl. Vi uppmanar istället regeringen att besinna sig och börja ta itu med gängen ordentligt, oavsett hur lång tid det tar. För det är i allra högsta grad möjligt att ta itu med den organiserade brottsligheten. Men Rom byggdes inte på en natt och gängen knäcks inte på en vecka.

ANNONS

Ella Hagberg, ordförande CUF Västra Götaland

Viktor Skogsberg, styrelseledamot CUF Västra Götaland

Oscar Berggren, rättspolitisk talesperson CUF

ANNONS