Materialet innehöll information om barnäktenskap utan fördömande och belyste när barnaga är lämpligt. Homosexualitet beskrevs som en synd och innehöll avsnitt som byggde på antisemitiska konspirationsteorier, skriver debattörerna.
Materialet innehöll information om barnäktenskap utan fördömande och belyste när barnaga är lämpligt. Homosexualitet beskrevs som en synd och innehöll avsnitt som byggde på antisemitiska konspirationsteorier, skriver debattörerna.

Inga mer skattepengar till islamism

Ibn Rushds upprepade oförmåga att följa de demokratiska villkor som ställs för att beviljas skattefinansierade bidrag, borde leda till att deras tillgång till kommunala, regionala och statliga skattemedel i all överskådlig framtid nekas, skriver tre företrädare för Demokraterna.

ANNONS
|

Återigen ertappas det muslimska studieförbundet Ibn Rushd med olovlig verksamhet som inte uppfyller kraven för skattefinansierade bidrag. Studieförbundet har gång på gång kritiserats för att förespråka kvinnoförtryck, barnaga, homofobi, antisemitism och hederskultur. Våren 2023 beviljades dock Ibn Rushd återigen kommunala skattefinansierade bidrag efter majoritetsbeslut av S, V, MP och C.

Uppdrag gransknings avslöjande ”Sexköp i Allahs namn” från 2022 visade att ledare i ISS, Islamiska shiasamfunden i Sverige (medlemsförening till Ibn Rushd) förmedlar tidsbestämda giftermål mot betalning där syftet är sex, vilket går att jämställa vid prostitution och människohandel. Även om Ibn Rushd avbröt samarbetet efter avslöjandet beslutade Folkbildningsrådet, som har det övergripande ansvaret för studieförbunden, att även granska vissa av de andra medlemsföreningarna. Det framkom då att delar av det studiematerial som användes var oförenligt med både statsbidragsvillkor och svensk lag.

ANNONS

Antisemitiska konspirationsteorier

Materialet innehöll information om barnäktenskap utan fördömande och belyste när barnaga är lämpligt. Homosexualitet beskrevs som en synd och innehöll avsnitt som byggde på antisemitiska konspirationsteorier. Det förespråkades också att olika typer av gärningar som mord, otrohet och stöld skulle straffas genom bland annat stympning och dödsstraff.

Ibn Rushd ska nu återbetala statsbidrag för den aktuella verksamheten, strax under 150 000 kronor för 2022. Resten, över 28 miljoner kronor, fick studieförbundet behålla. Vi Demokrater anser att förtroendet för Ibn Rushd sedan länge är förbrukat och deras kommunalt skattefinansierade bidrag i Göteborg har avslagits på Demokraternas initiativ sedan 2020.

En annan av medlemsföreningarna har bjudit in en ökänd antisemitisk föreläsare och en predikant som talat om att 12-åriga flickor hamnar i helvetet om de inte täcker sig

Av Ibn Rushds nuvarande eller tidigare medlemsföreningar som beviljats kommunala bidrag, ingår Göteborgs Unga Muslimer (GUM), en del av Sveriges Unga Muslimer (SUM), som förlorade rätten till statsbidrag efter en dom i Kammarrätten på grund av diskriminering och kvinnoförtryck. En annan av medlemsföreningarna har bjudit in en ökänd antisemitisk föreläsare och en predikant som talat om att 12-åriga flickor hamnar i helvetet om de inte täcker sig. Flera medlemsföreningar bedriver könssegregerade verksamheter som förstärker hedersnormer och begränsar unga flickors liv. En annan medlemsförening har bjudit in en ökänd kontroversiell predikant som förespråkat dödsstraff för den som lämnar islam.

Rättfärdigat månggifte

Ytterligare två andra medlemsföreningar har redovisat öppna kopplingar till den starkt antisemitiska och islamistiska turkiska rörelsen Milli Görüs. En moské under studieförbundet har på sin hemsida rättfärdigat månggifte för män med hänvisning till islam och redogjort för parallella juridiska regelverk och kvinnors underkastelse.

ANNONS

Islamiska sunnicentret i Bellevuemoskén har under många år omgärdats av hård kritik för sina radikala föreläsare.

När Ibn Rushd sökte föreningsbidrag i socialnämnd centrum i april 2023 beviljades bidrag efter majoritetsbeslut av S, V, MP och C, under förutsättning att Ibn Rushd reviderade sin ansökan så att Sunnicentret inte skulle få bedriva verksamhet i Bellevuemoskén under resterande tid av 2023. Denna justering gjordes men Ibn Rushd meddelade senare i media att de inte alls hade för avsikt att bryta samarbetet med Sunnicentret framöver och att verksamheten planerades att återupptas redan igen 2024.

Pausa utbetalningarna

Ibn Rushd har tidigare fått kritik i form av rapporter från flera namnkunniga forskare som Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan och Erik Amnå vid Örebro Universitet. Efter vad som framkommit av granskningen från Folkbildningsrådet beslutar nu fler och fler kommuner och regioner att pausa utbetalningarna till Ibn Rushd. Deras upprepade oförmåga att följa de demokratiska villkor som ställs för att beviljas skattefinansierade bidrag, borde leda till att deras tillgång till kommunala, regionala och statliga skattemedel i all överskådlig framtid nekas.

I vår kommer det att tas ett nytt beslut i socialnämnd centrum huruvida Ibn Rushd ska beviljas nya kommunala bidrag i Göteborg eller inte. Tänker kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) då ta ansvar genom att stoppa utbetalningarna till Ibn Rushd för att värna vår demokrati? Eller är det viktigare för Socialdemokraterna att få väljarstöd hos förespråkare av sharialagar och hedersförtryck?

ANNONS

I ett sekulärt land som Sverige ska vi inte skattefinansiera vidskepelse, religiösa studier eller odemokratisk verksamhet. Vi ska värna vår yttrandefrihet och hålla rent från hederskultur och förtryckande religiösa män. I Sverige har vi rätt att älska vem vi vill där jämställdhet och allas lika värde är grundläggande rättigheter. För Demokraterna är det självklart, att utifrån kunskap, tala klarspråk och agera för att Ibn-Rushd inte ska få en enda skattekrona till.

Martin Wannholt (D), partiledare och kommunalråd

Per Holm (D), socialnämnd centrum

Mariette Höij Risberg (D), kommunfullmäktige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS